Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otvoreno prvenstvo Zadra u uličnoj košarci

Autor: Tomislav Jerak

28.05.2009. 22:00
Otvoreno prvenstvo Zadra u uličnoj košarci

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jučer poslijepodne započelo je “Otvoreno prvenstvo Zadra u uličnoj košarci”, u organizaciji City Gallerije koje će trajati od 28. do 30. svibnja. Na mjestu gdje se u jutarnjim satima stvara gužva, glede pronalaska svježeg komada voća ili povrća, ovih dana će u popodnevnim satima biti poprište ulične košarke i ulične kulture uopće.
S početkom u šest sati započeo je prvi dan natjecanja, na kojem su se natjecale ekipe kadeta i mlađih školaraca. Prijavljeno je 36 ekipa, što je bilo iznad očekivanja čak i za organizatore. Ovo natjecanje je privuklo dosta mlađe populacije, ali i slučajne prolaznike koji su s guštom gledali ovaj nesvakidašnji događaj. Osim košarke, ovo prvenstvo bilo je zamišljeno i kao promocija ulične kulture, za što su bili zaduženi članovi udruge Zadar Muzika, za koje se već zna u gradu kad je “hip hop” i “break dance” u pitanju. Poprište prvenstva izgledalo je kao preslika nekog američke četvrti. S jedne strane mladi košarkaši, a s druge strane “breakdanceri”, kojima su pripomogle i neizostavne zadarske Tornadele. No, bitna razlika između američkog kvarta i ovog prvenstva je ta što se ovim sportskim događajem želi mlade skloniti s ulica i usmjeriti ih na put sporta i rekreacije, a ne na put koji vodi svim opasnostima koje ulica nudi.
Kvalifikacijski dio turnira za juniore i seniore je zakazan za danas popodne, dok će se finale održati u subotu s početkom u četiri sata popodne. Osim medalja i darova, prva nagrada za seniore je iznos od 4.000 kuna, za juniore će to biti četiri ručna sata, dok će kadeti dobiti Tele2 start pakete.