Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Personalistička etika Karola Wojtyle i Filozofija egzistencije Cornelia Fabra

Autor:

28.05.2009. 22:00
Personalistička etika Karola Wojtyle i Filozofija egzistencije Cornelia Fabra


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer su predstavljene knjige “Personalistička etika Karola Wojtyle”, autorice dr. sc. Iris Tićac, te “Filozofija egzistencije Cornelia Fabra”, autora mr. sc. Marka Vučetića.
Pozdravnu riječ, u ime Sveučilišta u Zadru, uputio je prorektor dr. sc. Srećko Jelušić, o knjizi Iris Tićac su govoirli prof. dr. sc. Mirko Jakić, s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu, i doc. dr. sc. Borislav Dadić, pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, a o knjizi Marka Vučetića su govorili prof. dr. sc. Lino Veljak, pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Borislav Dadić.
U knjizi “Personalistička etika Karola Wojtyle” autorica želi dati doprinos boljem upoznavanju Wojtyline filozofijske misli kako je izložena u njegovim djelima koje je napisao do svog imenovanja za Papu, u vremenu dok je bio nositelj Katedre za etiku Filozofskog fakulteta Katoličkog sveučilišta u Lublinu i utemeljitelj poljske škole personalističke etike. Za autoricu susret s Wojtylom je susret s izvornim misliteljem, s personalističkom filozofijom koja nije “akademska, kabinetska”, nego je nastala u dijalogu sa životom. Dr. Borislav Dadić je za pobliže upoznavanje s knjigom pozvao sve prisutne da ju pročitaju.
Kad je riječ o promociji knjige Marka Vučetića dr. Lino Veljak je kazao kako ona dokazuje da je Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru zapaženo prisutan na hrvatskoj filozofskoj sceni.
– Knjiga Marka Vučetića jedan je od novih produkata suradnika Odjela za filozofiju. Marko Vučetić znanstveni poslijediplomski studij je završio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Taj studij je završio obranom magisterija posvećenog filozofiji egzistencije Cornelia Fabra. Bio je suočen s preporukom Povjerenstva da rukopis objavi u biblioteci “Filozofska istraživanja”, pojasnio je Veljak nastajanje Vučetićeve knjige dodavši kako su se odlučili za taj prijedlog stoga što je rad Marka Vučetića izniman i predsatavlja novum u filozofskoj literaturi.
– Knjiga koju danas predstavljamo je ne samo prva monografija, već predstavlja prvi iole sustavniji rad o filozofskoj koncepciji Cornelia Fabra. Važnost Cornelia Fabra očituje se ponajprije u tome što je on izveo važnu i osebujnu sintezu, filozofiju egzistencije, kazao je Veljak o važnosti ove knjige. Kad je riječ o autoru istaknuo je kako on zna razlikovati bitno od nebitnoga, te spekulativno misliti, a posjeduje napor, trud i posvećenost.