Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rađanje novih glazbenih virtuoza

Autor: Valentina Mlađen

28.05.2009. 22:00
Rađanje novih glazbenih virtuoza

Foto: Sebastian GOVORČIN



Suradnja Hrvatske kazališne kuće Zadar i Glazbene škole Blagoje Bersa urodila je još jednim izvrsnim Godišnjim koncertom učenika škole. Čajkovski, Mozart, Handel, Haydn, Pejačević, Josipović samo su neki od znamenitih skladatelja čije skladbe su zaživjele pod prstima mladih izvođača. Iako je Godišnji koncert Glazbene škole Blagoje Bersa već tradicija i održava se uzastpono dvanaestak godina ipak ovogodišnji je bio, kako se čini, ponešto drugačiji.
– Nikad nisam bila zadovolnjija nego ovu godinu. Ove godine imamo tri orkestra i dva zbora, čime se može pohvaliti rijetko koja škola, a ostali učenici solisti su odlično pripremljeni jer su sudjelovanjem na natjecanjima došli u izvrsnu sviralačku formu, iskazala je svoj ponos ravnateljica škole Branka Višić Karavida.
Kako je ova godina za Glazbenu školu bila jako uspješna i radna tako je i koncert nakon otvaranja fanfarama krenuo podjelom nagrada trima učenicima koji su osvojili druga državna mjesta na natjecanjima. Nagrade Glazbene škole uručila je ravnateljica Anti Buturiću i Lovri Lučiću koji su osvojili drugu državnu nagradu na natjecanju komornih sastava u Opatiji te Lovri Dobrijeviću koji je osvojio također drugu državnu nagradu u Dubrovniku u disciplini solfeggio.
Osim ta dva natjecanja i ostatak godine bio je ispunjen obavezama za učenike te su tako sudjelovali na otvaranju Područne škole u preku, na raznim manjim i većim događajima u gradu te na regionalnim natjecanjima. Također je zbor Glazbene škole Blagoje Bersa “Bersići” putovao na jednu razmjenu u Dubrovnik, nakon čega su im na poziv za dolazak uzvratili i Dubrovčani.


 KONCERT


Koncert su fanfarama otvorili trubljači Edi Ivanov i Samuel Mršić (prof. Lucijan Lerga) i najavili niz raznolikih glazbenih točaka. Prvi dio koncerta uokvirili su školski zborovi; Dječji zbor Bersići pod vodstvom prof. Marijane Dušević na početku, i Djevojački zbor pod vodstvom prof. Branke Višić Karavida, na kraju. Između njih je u prvom bloku bio zastupljen glasovir pa su tako nastupili Laura Nižić (prof. Ivana Vukičević), Antonija Šoša (prof. Elizabet Kalmeta), Monika Justina Bogdanić (prof. Martina Stipčević) i Aneta Rudić (prof. Blanka Aždajić Medić). Potom se predstavila maturantica viole Helena Pilipović (prof. Katarina Novak), trubljač Edi Ivanov (prof. Dražen Habuš), a potom još dvije maturantice, pjevačica Mateja Zrilić (prof. Marica Kolega) i flautistica Ana Lakić (prof. Milja Kačinari). Pod vodstvom prof. Lidije Ledinić svirao je i ansambl violončela u sastavu Paola Bralić, Lucija Gregov, Luka Bubić i Manuela Barić.
Drugi dio koncerta bio je rezerviran za školske orkestre kojih je iz godine u godinu sve više. Haydnova i Händelova djela svirao je gudački orkestar Škole pod vodstvom prof. Barbare Mračić. Orkestar gitara sa svojim je voditeljem, prof. Ivanom Marcelićem uvježbao skladbe Petersona i Mancinija.
Ove su točke bile isprepletene solističkim nastupima Ivana Štorića na glasoviru (prof. Elizabet Kalmeta) i klarinetista Lovre Lučića (prof. Marita Nera Mimica), dok je kraj koncerta bio rezerviran za prvo predstavljanje novooformljenog školskog puhačkog orkestra. Pod vodstvom prof. Dražena Habuša mladi su puhači oduševili Wild Cat Bluesom Wallera Williamsa i skladbom I will follow him Del Rome i Plantea. Učeničke su točke na glasoviru pratili profesori škole: Blanka Aždajić Medić, Zorica Bruketa, Nenad Novak i Martina Lazar.
Brojna publika, među kojima je bilo najviše roditelja, profesora i učenika Škole, svojim je pljeskom i pozitivnim reakcijama, pozdravila godišnje napore i nastojanja brojnih mladih koji su nastupili. (D. BUŠIĆ)