Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tri naslova unutar jednih korica

Autor:

28.05.2009. 22:00
Tri naslova unutar jednih korica

Foto: Sebastian GOVORČIN



U dvorištu Gradske knjižnice Zadar u srijedu je predstavljen prozni prvijenac Marine Vidas. Uz autoricu knjige u programu su sudjelovali mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice, i Ante Tičić, književnik.
– Na samom početku parafrazirao bih čuvenoga njemačkoga flozofa Ericha Fromma i njegovo poznato djelo biti ili imati s dvije druge riječi primati ili davati odnosano darivati
U drugom svome djelu Fromm si postavlja pitanje što je umjeće ljubavi a Marina svojim naslovom, svojim proznim uratkom, svojom knjigom odgovara: umjeće ljubavi je ljepota davanja, istaknuo je Pehar dodavši kako je Vidas osjetila potrebu za pisanjem.
– Ona želi svjedočiti život, ostaviti trag jednog iskustva davanja, unaprijed znajući da svaka kapljica u koritu rijeke njenog životnoga nastojanja neće doći do ušća ali želila je učiniti sve da se kapljice života, ljubavi, davanja, darivanja što menje do ušća, do vječnoga cilja ne izgube.
Ova knjiga je svjedočanstvo, trag njenoga nastojanja da se preda davanju, a ne samo primanju, dakle vratimo se na sami početak naše priče od Froma gdje se govori o biti ili imati.
Marina dakle ne piše o ljepoti primanja već ljepoti davanja, no večeras u okruženji nas prijatelja uvjeran sam da će se njeno davanje, darivanje pretvoriti u primanje, kazao je ravnatelj GKZD mr. sc. Ivan Pehar.
– Ova stilski bajkovito prozaična knjiga sadržajno ima tri tematske cjeline s naslovima: “Vila pričalica”, bajka, “Dalmatinske poslanice”, priče i novela “Život je lijep”, koje se raznolikom narativnošću fabule kao i epiloškom porukom međusobno upotpunjuju s nesebičnošću davanja, kazao je Ante Tičić, među ostalim, u svojoj recenziji, dodajući na kraju kako “ovaj prozni prvijenac ‘Ljepota davanja’ autorice Marine Vidas, njenom percepcijom nadahnutih živopisnih događaja i sintaktičko-semantički vrlo dotjeranim rečenicama kojim intrigantno opisuje kako u prvom poglavlju čudesne maštovitosti, tako i u preostala dva, imanentnost življenja kroz patnju i radost vođenom nesebičnom ljubavlju, zacijelo zaslužuje mjesto u hrvatskim proznim ozračjima.”
Knjiga Marine Vidas sadrži jednu bajku, deset kratkih priča i jednu novelu. Uz predstavljače u programu je sudjelovala klapa Karmen, a priređen je i prigodni domjenak.