Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Udar groma ubio 23 ovce na Pagu

Autor:

28.05.2009. 22:00
Udar groma ubio 23 ovce na Pagu


Ovo je za mene velika tragedija. Još uvijek se nisam oporavio od šoka kojeg sam doživio ugledavši uginule ovce koje su ležale uz suhozid, priča nam Andrija


U noći sa srijede na četvrtak na brdu između mjesta Dinjiška i Miškovići na otoku Pagu grom je ubio stado od 23 ovce. Vlasnik, Andrija Jurčević, 73-godišnji umirovljenik te je večeri, kao i svake druge, svoje stado koje broji pedesetak ovaca ostavio na brdu ne sluteći tragediju koja će se dogoditi. Na njegovu nesreću, stado nije osigurano pa tako za nastalu štetu neće dobiti ni kune pomoći.
– Ovo je za mene velika tragedija. Još uvijek se nisam oporavio od šoka kojeg sam doživio ugledavši uginule ovce koje su ležale uz suhozid, priča nam Andrija.
Kao i svakog drugog dana i te kobne srijede Andrija je ovce pustio da slobodno pasu na otvorenom.
– Jučer ujutro, negdje poslije četiri sata, zajedno sa suprugom sam krenuo prema brdu pomusti ovce. Tamo nas je dočekalo dvadesetak ovaca koje su samo preplašeno zurile u nas. Krenule su prema obližnjem suhozidu gdje nas je dočekao prizor kao iz najgorih mora. Na podu su ležale 23 ovce, mrtve, napuhane, doslovno spržene od groma, navodi barba Andrija.
Po povratku kući Andrija je nazvao policiju, veterinare iz Paga i Hrvatski stočarski centar u Zadru.
– Policija i veterinar su popričali sa mnom. Velika je to materijalna šteta, ali i još veći šok za suprugu i mene. Još se nismo oporavili od ružnih slika stradalih ovaca, kaže barba Andrija dodajući da nakon ove tragedije ni ne razmišlja o povećanju stada.
– Nas dvoje smo već stari da bi se nešto više bavili ovčarstvom. O ovom malom broju ovaca što nam je ostalo ćemo brinuti, a sada nam samo preostaje pokopati uginule ovce, ispričao nam je svoju tragediju barba Andrija.