Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kauboji i indijanci okupirat će Starigrad

Autor: Boris Kupčak

28.05.2010. 22:00
Kauboji i indijanci okupirat će Starigrad


Svi posjetitelji Rivijere Paklenica od četvrtka do subote moći okušati u jahanju i gađanju lukom i strijelom, a u četvrtak, 03.lipnja od 20 sati održat će se velika fešta u country stilu – uz roštiljadu, logorsku vatru i hrvatskog kauboja Juricu Goršu iz RTL-ovog showa Hrvatska traži zvijezdu
Tradicionalna manifestacija “Tragovima Winnetoua” održava se i ove godine u Starigradu od 29. svibnja do 05. lipnja, a kao i prošlih godina mjesto će postati okupljalište štovatelja Karla Maya, filmova o Winnetouu, kao i ostalih zaljubljenika u prirodu, aktivni odmor i country glazbu. Serijal filmova o Winnetouu sniman je 60-ih godina prošlog stoljeća na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, a u Njemačkoj postao najgledaniji film svih vremena te zbog toga i danas lokacije snimanja privlače brojnu publiku većinom Nijemce, ali i Austrijance i Čehe. Nema sumnje kako će i ove godine Starigrad okupirati brojni posjetitelji maskirani u indijance i kauboje.
Program, kao i dosadašnjih godina, obuhvaća obilaske mjesta snimanja u NP-ovima Paklenica, Krka i Plitvička jezera te na Velebitu i rijeci Zrmanji u društvu sudionika snimanja : scenografa Ilije Ivezića, glumca Ive Krištofa i kaskadera Vladimira Tadeja. Najveći ljubitelji djela Karla Maya ove godine imat će priliku tijekom programa pored prirodne upoznati i kulturnu baštinu Zadarske regije, program obuhvaća i obilazak etno kuće Marasović, posjet gradu Zadru, degustaciju tradicionalnih proizvoda i folklorne programe. Osim programa namjenjenog gostima, zabavni program za široku publiku sadrži ponudu jahanja i streličarenja te večernje programe uz country glazbu u rustikalnom ambijentu zaseoka Marasovići te na “Pueblo platou” nad kanjonom rijeke Zrmanje. Tako će se svi posjetitelji Rivijere Paklenica od četvrtka do subote moći okušati u jahanju i gađanju lukom i strijelom, a u četvrtak, 03.lipnja od 20 sati održat će se velika fešta u country stilu – uz roštiljadu, logorsku vatru i hrvatskog kauboja Juricu Goršu iz RTL-ovog showa Hrvatska traži zvijezdu.
Veliko zanimanje starigradskih gostiju još od prošle godine izaziva Winnetou izložba otvorena u nekadašnjem motelu Alan, mjestu boravka filmske ekipe u vrijeme snimanja na području Starigrada i okolice. Postav izložbe sadrži niz dokumentarnih fotografija i rekvizita korištenih u filmovima ustupljenih od strane Jadran filma d.d., a moguće je vidjeti i spavaonice iz tog doba, čime su u ovom prostoru sačuvani i tragovi samog početka razvoja turizma na podvelebitskom području.
Manifestacija Tragovima Winnetoua dio je projekta stvaranja istoimenog tematskog turističkog puta kao jednog od novih hrvatskih turističkih proizvoda kojega razvija starigradska turistička zajednica u suradnji s lokalnom zajednicom a uz pomoć Turističke zajednice Zadarske županije, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma.