Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nagrada na ekološkom natječaju

Autor: Katina Vrsaljko

28.05.2010. 22:00
Nagrada na ekološkom natječaju


U konkurenciji 42 projekta, Ante Uzelac, Jurica Šango, Lucija Plantak i Josipa Župan su pod mentorstvom profesorice Sanje Fabac osvojili jednu od 13 nagrada i to za projekt Zbrinjavanje plastičnog otpada
Grupa učenika Gimnazije Vladimira Nazora nagrađena je na ekološkom natječaju o racionalnoj potrošnji energije u organizaciji Udruge Lijepa naša i Ariela. U konkurenciji 42 projekta, Ante Uzelac, Jurica Šango, Lucija Plantak i Josipa Župan su pod mentorstvom profesorice Sanje Fabac osvojili jednu od 13 nagrada i to za projekt Zbrinjavanje plastičnog otpada.
Projekt su izradili u Gračacu, u tvornici koja se bavi plastičnim otpadom, a prezentirali su ga stručnoj komisiji. Predstavljanje rezultata javnog natječaja održalo se u Donjoj Stubici.
U natječaju su sudjelovali projekti vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova i to na dvije zadane teme – racionalna potrošnja energije vezana za školu, učenike, učitelje, nenastavno osoblje, nastavni proces i izvannastavne aktivnosti u svim odgojno-obrazovnim institucijama te racionalna potrošnja vezana za obitelj i kućanstva.
Radi se o Arielovoj edukativnoj kampanji “Okreni na 30” kroz koju je, uz nagrađivanje najboljih praktičnih radova, Ariel sponzorirao državno natjecanje osnovnih i srednjih škola u ekologiji, koje je organizirala Udruga Lijepa naša. Na natjecanju, koje se održavalo tijekom ožujka u Puli, također su sudjelovali zadarski gimnazijalci.
U sklopu ovog projekta distribuirana je i knjižica sa 100 praktičnih savjeta o energetskoj učinkovitosti koja je nastala u suradnji s UNDP-em Hrvatska.
Cilj cijele akcije je edukacija šire javnosti o potrebi i mogućnostima racionalnog korištenja energije, koje je nužno za očuvanje planeta Zemlje.