Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pustolovine i učenje na francuski način

Autor: Katina Vrsaljko

28.05.2010. 22:00
Pustolovine i učenje na francuski način

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jako nam je lijepo ovdje. Jedrimo, veslamo, vozimo kajake, crtamo, čitamo knjige i pišemo pisma roditeljima. Čak se i kupamo, iako je još uvijek hladno more. Tu smo da naučimo živjeti zajedno. U subotu moramo ići kući, a ostali bismo još malo. Ipak, fale nam roditelji, rekao je Lovro Anto Barišić, jedan od učenika
U Pakoštanima gostuje grupa osnovnoškolaca Francuske škole koja djeluje u okviru EuroCampusa u Zagrebu. Pohađaju je djeca francuskih državljana koji su poslovno u Hrvatskoj (veleposlanici, poslovni partneri), obitelji s dvostrukim državljanstvom, a sve više i hrvatski državljani koje ta škola privlači zbog višejezičnog programa.
Galeb Avanture
Tridesetak učenika u dobi od 8 do 14 godina u Pakoštanima borave u okviru svog godišnjeg projekta koji zajedno osmišljavaju. Ugostila ih je agencija Galeb Avanture iz Pakoštana koja s njim provodi vrlo uzbudljiv program.
– Jako nam je lijepo ovdje. Jedrimo, veslamo, vozimo kajake, crtamo, čitamo knjige i pišemo pisma roditeljima. Čak se i kupamo, iako je još uvijek hladno more. Tu smo da naučimo živjeti zajedno. U subotu moramo ići kući, a ostali bismo još malo. Ipak, fale nam roditelji, rekao je Lovro Anto Barišić, jedan od učenika.
S njim su se složili i Danijel, Anna, Nagme, Capucine, Cëcile, Sovad, Cheilain, Hugo i Jeremy, ostali učenici s kojima smo razgovarali malo na hrvatskom, malo na engleskom, malo na francuskom jeziku.
Jedan dan su djeca provela i na Kornatima, kamo su išli gliserima i jahtom, a na putu su ih najviše oduševili dupini koji su skakali u blizina njihovih brodova.
S cijelim putovanjem jako je zadovoljan i Olry Christophe, team manager Francuske škole u Zagrebu.
– Putovanje je dio školskog programa. To je projekt na kojem učenici rade kako bi se naučili timskom radu i životu u zajednici, što vrlo važno za njihov razvoj. Ovdje nam je prekrasno, a jedna od važnijih stvari jest da su djeca sigurna, kao što su bila i lani kad smo bili na Jarunu, priča Cristophe.
Dopisivanje
Kako kaže, Francusku školu u Zagrebu pohađa 80 učenika.
– Škola djeluje u okviru EuroCampusa u Zagrebu, koji je jedan od četiri u svijetu. Naša škola tamo djeluje zajedno s Njemačkom školom, koju pohađa 90 učenika. Francuska škola u Zagrebu postoji pet godina, a svake godine imamo sve više učenika i otvaramo nove razrede. Imamo različite programe za djecu kojima je materinski jezik hrvatski i onima kojima je francuski, govori Cristophe te dodaje da Francuska škola u Zagrebu surađuje i s drugim školama u zemlji i regiji.
– Kad imamo dobar projekt, možemo ga podijeliti i s tim drugima školama. Djeca se s njima dopisuju i stvaraju zajedničke ideje. Tako uče raditi s partnerima. Ovakav način učenja preporučio bih svim školama, kaže Cristophe.
Na svom putovanju djeca izrađuju i “scrapbook”, kreativni fotoalbum u kojem bilježe svoje dojmove. Sudeći po njihovu uzbuđenju, ti dojmovi i naučene vještine dugo će im ostati u sjećanju.