Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar napravio prvi korak prema naslovu prvaka

Autor: Z L

28.05.2010. 22:00
Zadar napravio prvi korak prema naslovu prvaka

Foto: FAH



Veliki posao odradili su Zadrani u prvoj utakmici finala doigravanja – uspjeli su ‘poništiti’ Ciboninu prednost domaćeg terena i pobjedom 76:80 povesti 1:0 u seriji. Druga utakmica je u utorak (18.00 sati) u Višnjiku…
Finalna serija doigravanja hrvatskog košarkaškog prvenstva otvorena je, prema očekivanjima tvrdom, ne osobito lijepom, ali što bi se reklo, ‘pravom natjecateljskom’ utakmicom. Zadrani su iskoristili neraspoloženost košarkaša Cibone, teško je vjerovati da su Cibosi potcijenili goste, prije ćemo ‘posumnjati’ da je riječ o uspjeloj ‘zamci’ u koju su se Vukovi dali navuči…
Zadar je uspio prvo poluvrijeme otvoriti upravo onako kako je trener Jusup želio – umrtvio je i pasivizirao protok lopte u napadu Cibone, maksimalno je usporio igru i ‘navukao’ Vukove na veliki broj grešaka. Košarkaši Cibone su prečesto reagirali brzopleto, Gordon je igrao ‘svoju’ utakmicu, neovisno o ostatku petorke, šut je također ‘izdao’ domaću momčad i samo dva razlike na poluvremenu u korist Zadrana, još je bio prihvatljiv rezultat.
Zadar je krenuo tricom Cara, upravo je bek gostiju, uz Amerikanca Plaisteda, bio njihov glavni adut u prvom poluvremenu. Gosti su prednost održavali do polovice prve četvrtine i prvog time-outa trenera Perasovića. Minuta odmora dobro je ‘sjela’ Cibosima, u sljedeće tri minute zaostatak od tri poena, serijom 13:4, Vukovi su pretvorili u +4 (16:12). Reakcija klupe Zadra bila je brza i nakon nove minute odmora usljedila je serija gostiju – do isteka 10. minute seriju 4:9 vezali su Zadrani i prvu četvrtinu riješili u svoju korist s minimlanim vodstvom (20:21).
U drugoj četvrtini Cibona je tek prve tri minute ‘držala korak’ – veliki broj izgubljenih lopti i promašenih slobodnih bacanja, uz katastrofalan šut, otvorio je mogućnost gostima da ponovo vrate vodstvo i kontroliraju rezultat do kraja poluvremena. Vodili su Zadrani najviše do pet razlike (26:31), ali sa samo dva raspoložena igrača iz prve petorke, bez kvalitetnog učinka Ružića, Boise, Perića i Stipčevića, rezultat je za Zadrane bio više nego dobar.
Car (15 poena) i Plaisted (10), uz vrlo dobru dionicu mladog Ivana Batura, bili su dovoljni Zadranima za +2 na poluvremenu. Cibona je dominirala u skoku (26:14), ali to je bila jedina statistička kategorija u kojoj su Vukovi bili bolji od Zadra. Katastrofalan postotak šuta, samo 38% (11/29), čak 8 promašenih slobodnih bacanja, 12 izgubljenih lopti i, što je najgore, bez pojedinca koji bi bio ‘raspoloženiji’ od ostalih, domaća momčad je morala biti zadovoljna sa samo dva poena zaostatka.
Po povratku momčadi iz svlačionice, sa Zadranima su se ‘vratili’ Ružić i Stipčević. Upravo je ovaj tandem odveo svoju momčad na prag pobjede – gosti su krenuli serijom 0:11 i prvi put otišli na dvoznamenkastu prednost (32:45). Stipčević koji je u prvom poluvremenu na parketu proveo svih 20 minuta bez poena, u trećoj je četvrtini ubacio čak 15, od čega tri trice i uz kontrolu reketa od strane kapetana Tome Ružića, poveo Zadar prema pobjedi. Cibona je nastavila igrati stihijski, ‘na silu’, što nije donosilo željeni rezultat.
Vukovi su tek početkom zadnje četvrtine krenuli na sve ili ništa, zaigrali s puno više rizika, što im se nakratko i isplatilo. U prvih pet minuta zadnje četvrtine limitirali su goste na samo jednu tricu Ružića i stigli do izjednačenja (61:61). Činilo se da je na pomolu veliki preokret, međutim u tom stizanju domaći su košarkaši ‘ispraznili baterije’, nisu uspjeli u nekoliko uzastopnih pokušaja povesti i šansa je otišla u nepovrat. Faktor iznenađenja bio je Vedran Morović sa 11 poena u zadnjoj četvrtini, Vukovi su mu ostavili previše prostora, on je to majstorski iskoristio i kad su shvatili kakvu su grešku napravili, domaći su košarkaši već gubili u završnoj seriji 0:1.
Zadar je dobio veliki podstrek za sljedeće utakmice, uspije li u Višnjiku potvrditi pobjedu iz Draženovog doma, konačni trijumf će biti jako, jako blizu. S igrom kakvu su prezentirali u prvoj utakmici, Vukovi sigurno nemaju puno šanse, stoga za par dana u Zadru treba očekivati sasvim drugačiju utakmicu. Jedno je sigurno – jednako neizvjesnu i uzbudljivu kao što je bila i ova večerašnja…
SportPlus.hr