Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Budućnost Adrije kroji Porezna uprava

28.05.2012. 22:00
Budućnost Adrije kroji Porezna uprava


Ministarstvo je za odobrenje reprograma dosadašnjih dugova propisalo pravila, jednaka za sve a ona traže uplatu dijela obveza kao početak. Adrija je u blokadi, a i nelikvidnosti


U Ministarstvu gospodarstva RH održan je iznimno značajan sastanak za sudbinu zadarske tvrtke Adria d.d. na kojem su bili predstavnici čak tri ministarstva – gospodarstva, financija i poljoprivrede i ribarstva, Grada Zadra i sedam banaka, Podravke te vodstvo Adrije predvođeno Miodragom Lacićem.
– Sastanak je to na koji čekamo dulje vrijeme zbog niza problema tvrtke, a koje ne možemo sustavno rješavati zbog stalnih blokada iz kojih se tek povremeno izađe na dan-dva zbog isplata plaća. Adria je sačinila temeljit poslovni plan i dostavila ga svim svojim vjerovnicima u namjeri da nam se odobri reprogram dugova. Poslovni plan navodi na mogući način djelovanja tvrtke, nastavak značajne proizvodnje, plasman s uvelike zastupljenim izvoznim komponentama… Mislim da je većina vjerovnika prihvatila plan kao realan i vrijedan. No banke, kao i Grad Zadar, ovdje također u funkciji vjerovnika (zastupao ga je dogradonačelnik Dražen Grgurović) čekaju razrješenje temeljnog odnosa prema Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi, kazao nam je Lacić najavljujući skori ponovni sastanak s ciljem dogovora s Ministarstvom financija.
Ministarstvo je, naime, za odobrenje reprograma dosadašnjih dugova propisalo pravila, jednaka za sve a ona traže uplatu dijela obveza kao početak. Adrija je u blokadi, a i nelikvidnosti. Međutim, ima potraživanja od Ministarstva poljoprivrede za poticaje. Tako bi se ovaj odnos mogao razriješiti, kazao nam je i Grgurović. Nakon toga prišlo bi se dogovoru s bankama.
Adria je jedna od najvećih riboprerađivačkih tvornica u Sredozemlju. U Zadarskoj županiji važna i kao druga proizvodna tvrtka po broju zaposlenih, koja nastavlja stoljetne riboprerađivačke odnosno tisućljetne ribarske tradicije ovog kraja. Tvrtka je dugo vremena opterećena dugovanjima i gotovo redovito u blokadama. Banke su najbitniji vjerovnici, ali je tu država odnosno proračun kao i proračun Zadra. Podravka je ključan partner, svojevremeno kupac brenda Eva, a tada se pregovaralo i oko mogućnosti preuzimanja cijele tvornice. I pomoćnik ministra poljoprivrede i ribarstva mr. Moro Kučić sudionik je sastanka koji se, kako nam prenosi Lacić, založio za nalaženje rješenja bitnog za ribarstvo i preradu ribe u zemlji.