Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Češljanje podmorja”

28.05.2012. 22:00
“Češljanje podmorja”


U podmorju saljskog i zaglavskog porta aktivni su bili timovi ronilaca bibinjskog RK “Sv. Roko”, zagrebačkog RK “Roniti se mora” i iz policijske postrojbe specijalaca MUP-a


Nakon uspješno odrađenog klupskog natjecanja u udičarenju prije dva tjedna, saljski SRD ide dalje sa zacrtanim programom ovogodišnjih aktivnosti. U brzom ritmu brojnih klupskih događanja i druženja, već ovog vikenda su imali još jednu vrijednu akciju čišćenja podmorja i priobalja.
U koordinaciji s profesionalnim roniocima čistilo se morsko dno luke u Salima te podmorje u luci susjednog Zaglava. Istovremeno s tim ronilačkim radovima u podmorju Sali i Zaglava, članovi kluba su čistili priobalje uvale Telašćica gdje su se sa svojim brodicama otisnuli već u rano jutro toga dana. Tamo su čistili rubne dijelove na kojima se izmjenjuju plima i oseka ostavljajući naplavine nanesene strujanjem mora i vrtloženjem vjetra u uvali.
Češljanje podmorja poput ovog saljski ribiči kontinuirano provode ovdje kako bi uvalu oslobodili od nataloženog mulja i krupnijeg otpada. Kako je uvala otvorena prema pučini, lakše i brže prima materijal koji se tamo stvara dubinskim morskim strujama te time smanjuje gaz. Akcija se proširila i na zaglavsku uvalu.
U podmorju saljskog i zaglavskog porta aktivni su bili timovi ronilaca bibinjskog RK “Sv. Roko”, zagrebačkog RK “Roniti se mora” i iz policijske postrojbe specijalaca MUP-a te su i ovog puta iz mora izvadili veliku hrpu otpada.
Ribiči SRD-a na drugom kraju otoka u Telašćici očistili su priobalje u uvali Mir i u ostalim skrovitim uvalicama gdje zalaze izletnici i nautičari.