Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Holy odgađa ukidanje besplatnih vrećica

28.05.2012. 22:00
Holy odgađa ukidanje besplatnih vrećica


Ministrica je plastičarima kazala da se još nije krenulo u izradu pravilnika o vrećicama, a kad se to počne događati, u proces će biti uključeni i predstavnici industrije plastike


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je samo načelno najavilo uvođenje naknade od dvije kune kao “porez” na plastične vrećice, još nije krenulo u izradu pravilnika kojim će se to regulirati, a kad se to počne događati, u proces će biti uključeni i predstavnici industrije plastike, kazala je jučer ministrica Mirela Holy predstavnicima Udruženja prerađivača plastike i gume pri HGK, koji su, zabrinuti, kod nje zatražili sastanak. Zbog nameta na vrećice, podsjetimo na njihova nedavna upozorenja, u Hrvatskoj će biti izgubljeno tri tisuće radnih mjesta.
Javna rasprava
Ministrica im je jučer odgovorila kako ovaj pravilnik sada nije prioritet Ministarstva. S obzirom na obaveze koje Hrvatska ima prema EU, prioriteti su rješavanje problema s biološkim i građevinskim otpadom te uspostavom sustava gospodarenja komunalnim otpadom. Kad se, pak, bude radilo na pravilniku o vrećicama, uključeni će, osim predstavnika industrije, biti i predstavnici udruga zaštite potrošača, zaštite okoliša i prirode, stručnih institucija te predstavnika regionalne i lokalne samouprave, najavila je Holy.
Tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga Zakona o otpadu, koja je trajala od 2. travnja do 2 svibnja, izvijestilo je njeno ministarstvo, zaprimljeno je oko 1.100 primjedbi sa stotinjak različitih adresa. Riječ je o zakonu kojim će se, između ostalog, riješiti i odvajanje otpada u kućanstvima, odnosno primarna selekcija na “zelenim otocima”. Nacrt prijedloga ovog zakona poslan je Europskoj komisiji, a nakon očitovanja iz Bruxellesa bit će poslan u Vladinu proceduru.
Okvirna direktiva
Odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike, stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, građevnog otpada, otpadnog tekstila i medicinskog otpada, prema ovom zakonu, morat će biti organizirano najkasnije do početka 2015. godine, a do 1. siječnja 2013. pak odvojeno sakupljanje biootpada. Ti su rokovi, na koje je u javnoj raspravi stiglo najviše primjedbi, ispregovarani s EU, i nisu mogli biti promijenjeni, kažu u ministarstvu. Iako se, nadalje, velik dio javnosti izjasnio protiv bilo kakve mogućnosti spaljivanja otpada ili korištenja otpada kao energenta, odredbe zakona, napominju, moraju obuhvatiti i ove mogućnosti jer tako nalaže Okvirna direktiva o otpadu.


Narod jedva čeka selektiranje otpada




U ministarstvu podsjećaju na nedavno provedeno istraživanje GfK Centra za istraživanje tržišta o primarnoj selekciji kućanskog otpada, koje je pokazalo kako 86 posto ispitanika podržava selektiranje otpada ukoliko im ga komunalno poduzeće omogući u blizini stana ili kuće. Najviše ispitanika bi selektiralo plastiku (95 posto), staklo (94 posto) i papir (93 posto), a najmanje metal i biootpad (80 posto). Više od polovine ispitanika (58 posto) već ima mogućnost selektivnog odlaganja stakla i papira u blizini svog kućanstva, i to najviše u Sjevernoj Hrvatskoj (82 posto) te Zagrebu i okolici (72 posto), a najmanje u Slavoniji (47 posto) i Lici (37 posto). A dok se čak 65 posto ispitanika starijih od 65 godina izjasnilo kako im je izuzetno bitno sudjelovanje u zaštiti okoliša i prirode, za to mari samo 35 posto najmlađih ispitanika, u dobi od 15 do 24 godine.