Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ivo Iličević ipak 23. igrač?

28.05.2012. 22:00
Ivo Iličević ipak 23. igrač?


Za slobodno mjesto u veznom redu kandidiraju Ivo Iličević i Milan Badelj. Realno, Iličević bi trebao biti u prednosti, kao igrač koji u nogama ima stotinjak utakmica Bundeslige. Nikola Kalinić vjerojatno otpada


Od prvog dana priprema izbornik Slaven Bilić na svakom treningu uživa u voljnom momentu i predanosti svojih igrača koje je stavio na širi popis za Euro. Uostalom, nedavno je izjavio da bi ih sve vodio u Poljsku, kada bi to bilo moguće.
– Na utakmici s Estonijom vidjeli smo sjajne reakcije igrača koje naši mediji svrstavaju na rub kandidata za Euro. Svi oni su pokazali da su legitimni kandidati za odlazak u Poljsku. Sretan sam zbog toga, ali moram istaknuti da su mi otežali posao – istaknuo je Bilić.
Sada je konačno stigao dan odluke. Naime, danas do podneva Bilić mora u Nyon poslati imena 23 igrača koji će činiti hrvatsku reprezentaciju na kontinentalnoj smotri. Doduše, pravila mu dopuštaju i vođenje pričuva koje mogu upasti unutra u slučaju ozljede ili nekog drugog problema. Međutim, Bilić nije sklon toj varijanti, zato što smatra da bi to moglo potencirati nervozu.
Lovren upitan
Najmanje dvojbi donosi vratarska trojka. Stipe Pletikosa i Danijel Subašić sigurni su sudionici Eura, a dojam je da Ivan Kelava ima opipljivu prednost pred Goranom Blaževićem. Na kraju krajeva, riječ je o čovjeku koji je bio najbolje ocijenjeni Dinamov igrač u Ligi prvaka, a svi znaju kako su “modri” prošli u tom natjecanju. Da nije bilo Kelave, poniženje bi poprimilo puno, puno teže dimenzije.
Kad se u obzir uzme činjenica da Jurica Buljat nije ni putovao u Bad Tatzmannsdorf, čini se da obrambeni dio reprezentacije također ne nudi puno neizvjesnosti. Ipak, stanje Dejana Lovrena i dalje je vrlo upitno. Izbornik ga je spreman čekati koliko je potrebno, no teško se oteti dojmu da oporavak ne ide dovoljno brzo.
Povrh toga, ne treba zanemariti Bilićevu tvrdnju da Buljat nije prekrižen. Ukoliko se ukaže potreba, stoper Maccabija iz Haife bit će vraćen u krug reprezentativaca. Budući da Josip Šimunić ima problema s desnim stoperom, tu varijantu ni slučajno ne treba isključiti. U tom slučaju s popisa bi najvjerojatnije otpao Šime Vrsaljko.
Iličević i Badelj
Za jedino slobodno mjesto u veznom redu kandidiraju Ivo Iličević i Milan Badelj. U srazu s Estoncima obojica su pružili kvalitetnu predstavu, a to je Biliću otežalo izbor. Realno gledajući, Iličević bi trebao biti u prednosti, kao tri godine stariji igrač koji u nogama ima stotinjak utakmica Bundeslige. Međutim, hendikep mu predstavlja sklonost ozljedama. Povrh toga, Badelj je u Dinamu imao rekreacijsko proljeće, što znači da je svjež i pun snage, za razliku od rovitog Iličevića.
Kada su u pitanju napadačke opcije, najslabije kotiraju akcije Nikole Kalinića. Kao čovjek koji je obilježio završnicu Premiershipa, Nikica Jelavić je nedodirljiv, baš kao i Mario Mandžukić. Unatoč učestalim problemima s ozljedama i nešto manjoj minutaži, Eduardo je centarfor koji uvijek može ponuditi nadahnuto rješenje. Uostalom, to se moglo vidjeti na utakmici s Estonijom. Ivica Olić je, pak, profil igrača koji je potreban svakoj momčadi na svijetu.
Jedinu pravu dvojbu trebao bi ponuditi vezni red, odnosno izbor između Iličevića i Badelja. No, ni slučajno ne treba zanemariti mogućnost da Bilić ima neku drugu kombinaciju, koja bi eventualne izostanke zbog ozljeda svela na minimum. Na kraju krajeva, izbornik ima najbolji uvid u stanje igrača, a na plećima nosi i odgovornost za rezultat.


“Gosti” iz Nyona




Jutarnji trening u ponedjeljak je ponudio optimizam za izbornika Slavena Bilića. Naime, Ivo Iličević uključio se u rad punim intenzitetom, a Josip Šimunić odradio je gomilu krugova oko terena s Dejanom Lovrenom, nakon dva dana stanke zbog otekline na stopalu. Po povratku u hotel Avita reprezentativce su dočekali iznenadni gosti iz Nyona.
– Stigla nam je UEFA-ina doping kontrola. Desetorica igrača morala su dati uzorak krvi i urina nakon treninga. To je uobičajena praksa uoči velikih natjecanja. Na primjer, Njemačku su obišli već u tri navrata, a k nama su sada stigli prvi put. UEFA je po tom pitanju vrlo rigorozna. Mi im moramo prijaviti plan priprema, s tim da moramo dati detaljno objašnjene u slučaju da otkažemo jedan trening – objasnio je glasnogovornik reprezentacije Davor Gavran.