Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Moslovačko zrcalo” objavilo Bilosnićevo “Ogledalo”

28.05.2012. 22:00
“Moslovačko zrcalo” objavilo Bilosnićevo “Ogledalo”


Obilježavajući 65. obljetnicu rođenja i 45. obljetnicu stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića “Moslavačko zrcalo” objavilo je pod naslovom “Ogledalo” zasebni pjesnički i biografski prilog ovog autora


Gost pjesnik na ovogodišnjoj manifestaciji Tragom prošlosti i stihom kutinskim i lipovljanskim krajem u Kutini je ugledni hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Uz brojne manifestacije, kao središnje događanje je predstavljanje sadržajem bogatoga časopisa „Moslavačko zrcalo” (336 str.), u izdanju Ogranaka Matice hrvatske Kutina, Popovača i Kloštar Ivanić. Obilježavajući 65.obljetnicu rođenja i 45. obljetnicu stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića Moslavačko zrcalo objavilo je pod naslovom Ogledalo zasebni pjesnički i biografski prilog ovog autora koji je predstavljen u subotu. Bilosnić je nastupio u zasebnom programu nazvanom Grozdovi i stihovi.
Slavljenički trenutci rezervirani su i za povjesničara dr. sc. Franka Miroševića nekada profesora i direktora kutinske Gimnazije. U 80. obljetnici svoga života u „Moslavačkom zrcalu” zastupljen je s više tema i objavom bogate bibliografije svojih radova. Isto tako gosti će posjetiti Piljenice, selo na rijeci Pakri, u spomen na 65.obljetnicu rođenja književnika, povjesničara i diplomata Đure Vidmarovića. Odavde će se krenuti u obilazak odnedavno promovirane Tenine staze u spomen na književnika i šumara Josipa Kozarca.
U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba radova akademskoga slikara Davorina Radića.
Dio ugođaja pružili su i vinorodni brežuljci sela Repušnice i poznata vinarija obitelji Mikša, a sve u sklopu 19. kutinske izložbe izvornih vinskih hrvatskih sorti. Uz moslavački dio program je posvećen i slavonskim temama te slovačkoj nacionalnoj manjini. U završnici u Lipovljanima kod razgledavanja slovačke etno kuće govorit će se i o projektima koje temeljem Sporazuma o međunarodnoj suradnji zajednički ostvaruju Matica slovačka i Matica hrvatska.
Bilosnić je svoje gostovanje u moslovačkom kraju iskoristio i za javni poklon svojih knjiga knjižnicama i čitaonicama u Kutini, Popovači i Kloštar Ivaniću. Više od tridesetak svojih izdanja Bilosnić rečenim knjižarama poklanja putem ogranaka Matice hrvatske u ovim mjestima, koje su i organizatori tradicionalne manifestacije Tragom prošlosti i stihom kutinskim i lipovljanskim krajem.