Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pažanke u srednjovjekovnom ruhu

28.05.2012. 22:00
Pažanke u srednjovjekovnom ruhu


Obnovom srednjovjekovne odjeće i starih igara, a posebno obnovljenom paškom alkom obogatit će turistička ponuda i turistima će se Pag prikazati na način na koji ga još nisu doživjeli, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić


U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag u Starom gradu, arheološkom području na kojem se do 15. stoljeća nalazio Pag, održano je snimanje prvog kompleta srednjovjekovnih odora koje će se objaviti u katalogu o projektu „Pag-srednjovjekovni grad”.
Projekt „Pag-srednjovjekovni grad” pokrenuo je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, a vodi ga Centar za kulturu i informacije Pag. Dokumentacija o odorama kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu skupljala se mjesecima, a u prikupljanju dokumentacije pomogli su i povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zadru. Na temelju zapisa i crteža izrađeni su nacrti odora plemkinja, plemića, pučanki, pučana, alkara, streličara, gradske straže, članova Velikog vijeća i kneza. Odore se izrađuju u HNK Zagreb.
– Izuzetno smo zadovoljni kako su odore napravljene. Prvi komplet je snimljen za katalog, a to je bila i dobra prilika da se u vrlo lijepom ambijentu Starog grada vidi kako odore izgledaju kada ih obuku djevojke, rekla je Ivana Portada, v.d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Prvi komplet srednjovjekovnih odora snimljen je u dvorištu nekadašnjeg franjevačkog samostana i pred crkvom sv. Marije. U snimanju su sudjelovale učenice srednje škole Rebeka Majhen i Lucija Bukša. Kada se završi izrada svih odora, organizirat će se novo snimanje u staroj jezgri Paga. Centar za kulturu okuplja mlade koji će sudjelovati u predstavljanju projekta „Pag-srednjovjekovni grad”, a predstavljanje projekta održat će se u Pagu i u Starom gradu.
– Obnovom srednjovjekovne odjeće i starih igara, a posebno obnovljenom paškom alkom obogatit će se turistička ponuda i turistima će se Pag prikazati na način na koji ga još nisu doživjeli, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Uz odore, nabavit će se i srednjovjekovno oružje, mačevi, lukovi, strijele, samostrel i sve što su nosili članovi gradske straže, streličari i alkari. Predstavljanje projekta „Pag-srednjovjekovni grad” nalazi se u programu „Paškog kulturnog ljeta”. Izradom odora i nabavom oružja završit će prvi dio projekta „Pag-srednjovjekovni grad”. U drugom dijelu projekta obnovit će se stare igre, a dio sudionika projekta naučit će izvoditi renesansnu glazbu i ples. U trećem i posljednjem dijelu projekta obnovit će se paška alka. Projekt financira Grad Pag.