Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kraj na početku turističkog uspjeha

Autor: Velimir Brkić

28.05.2013. 22:00
Kraj na početku turističkog uspjeha

Foto: Velimir BRKIĆ



Poslije crkvene i pučke fešte Gospe od Anđela, ovog ljeta će se održati i spektakularna, treća po redu feštica Mišulićeva siđa, a to treba doživjeti. Zato ćemo obnoviti Mišulićeve dvore, obnoviti i siđe i prilazne puteve, najavljuje Mladen Lukačić, predsjednik MO Kraj


Kada turisti traže privatni smještaj na zadarskom području, relaksaciju i opuštenost, tišinu i mir, odmor za tijelo i dušu, čisto more, pristupačne plaže, rado izaberu otok Pašman. Jedno od tih primamljivih turističkih destinacija je i Kraj u općini Pašman.
– Ovdje živi tristinjak žitelja prezimena Bačinić, Peričić, Bobić, Ugrinić, Božić, Lukačić, Kuštera, Goleš, Ljubanović, Benčić, Mazić, Poljak, Jona, nabraja Mladen Lukačić, predsjednik MO Kraj.
Mišulićeva siđa
Otok je njihov život, njihova sudbina i sloboda. Vrijedi ih upoznati. Gostoljubivi, racionalni, tolerantni, vesele se životu na poseban način.
– Poslije crkvene i pučke fešte Gospe od Anđela, 2. kolovoza, ovog ljeta će se održati i spektakularna, treća po redu feštica Mišulićeva siđa, a to treba doživjeti. Zato ćemo obnoviti Mišulićeve dvore, obnoviti i siđe i prilazne puteve, najavljuje Lukačić.
Dok smo pod prijetećim olovnim oblacima obilazili Kraj i otočje, potpuno smo shvatili ljubav koju domaćini gaje za svoj otok ispresijecan kilometrima suhozida koji su godinama gradile ruke marljivih otočana. A more je toliko bistro da se čini kako je lako vidjeti da ježinac pomiče bodlje.
Vodič Lukačić vodi nas putem za uvale Landin, Žinčana i Soline koje će, tvrdi, uskoro biti u potpunosti sanirane. Tamo prema Tkonu, Velikom Bokolju i Ždrelcu – uz tisuće maslina okruženih suhozidom.
– Ovdje će u sklopu izgradnje kompletnog otočnog sustava vodoopskrbe i odvodnje biti dovedena voda i izgrađena kanalizacija Južnog Pašmana, turističkog projekta na površini od čak tri milijuna metara četvornih, priča Lukačić.
Povijesna “patina” 
Otok Pašman ima i povijesnu “patinu”, o čemu svjedoči i Franjevački samostan sv. Dujma s crkvom sagrađen 1392. godine u Kraju. Njegovi dokumenti osvjetljavaju povijest ovog otoka.
– Upravo su se asfaltirali putevi u sklopu općinskog projekta vrijednog dva milijuna kuna. Pred nama je završetak asfaltiranja puta u naselje Bačinići, asfaltiranje puta prema Polačini, svih slijepih ulica i pristupnih puteva do obiteljskih kuća. Betonirat će se i urediti dužobalna šetnica od crkve do raskrižja sve do Pašmana, sanirati put, ističe Lukačić koji je i član općinskog Turističkog vijeća.
Tamo dalje u Bačinićima pokazuje rodnu kuću Rudija Bačinića koji je u Dubrovniku osnovao Hrvatsku republikansku seljačku stranku (HRSS), preteču Hrvatske seljačke stranke (HSS).
– Bačinić je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu bio svjedok atentata na Stjepana Radića i zastupnike HSS-a, kazuje Lukačić.
Fratarski mul
A dok smo sjedili na terasi kafića uz obalu i uz čitanje novina pili jutarnju kavu, pored nas su bili domaći ljudi i na svom zanimljivom narječju ponajprije ozbiljnim glasom raspravljali o lokalnim izborima, a potom o općinskim projektima, posebno o ljetnim manifestacijama čije su završne pripreme u punom jeku.
– Jedan od prioriteta nam je obnova mjesne škole za potrebe mještana, za rad mjesnog odbora, udruga, sastajalište mladeži. Dakako puno je još posla pred nama, završit ćemo uređenje starog ‘fratarskog mula’, urediti lučicu Tratica i plažu Dužica, betonirati jedno istezalište brodova, postaviti javnu rasvjetu Dužica-samostan, Bačinići-Tratica, Mišulići-Tratica, nabrajao je Lukačić, i još bi da ga jedna grupa turista nije pitala za nekog iznajmljivača soba i apartmana na otoku.
Lukačić kao jedan od agilnih turističkih aktivista, ponosno pokazuje plažu, dječje igralište, kante za smeće, tuš i ostale sadržaje.
– Održavanje i čišćenje mjesta i mjesnih plaža nam je svakodnevna obveza, zaključio je Lukačić.
Sasvim ozbiljno započela je i priča o povezivanju zadarskih otoka s kopnom podmorskim tunelskim mostovima…
 


 DUŠA OTOKA




Kraj, ali i Pašman, Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, nisu samo usputne stanice do trajekta u Tkonu ili u Preku, nego zaista mjesta koja imaju svoju otočnu dušu, ali i mjesta, bez obzira na to koliko se nekomu to činilo smjelim, u kojima se može živjeti i uživati u svakom pogledu. Jer u njima se gradi i radi, a puno je planova i projekata.