Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar promašio 23 trice

Autor: Roman Morović

28.05.2013. 22:00
Zadar promašio 23 trice

Foto: PIXSELL



Cibona protiv Zadra vodi 1-0 u finalu doigravanja za naslov prvaka Hrvatske. Zagrepčani su uvjerljivo slavili i obranili prednost domaćeg terena u utakmici, u kojoj Zadar nijednom nije bio u pozitivi, čak ni na nuli. A mogao je, da ga je u pojedinim trenucima poslužio vanjski šut, koji je sinoć u potpunosti zakazao. I bio ključni faktor utakmice. Cibona je, doduše, zabila previše lakih poena, naročito u prvom poluvremenu, no ostao je dojam da je Zadar mogao učiniti utakmicu neizvjesnijom da je pogodio bar nešto. A trice je šutirao četiri od 27, naspram 50 posto domaćih (10-20). To govori sve.
Od početka u zaostatku
Cibona je bolje ušla u utakmicu. Strawberry i Žižić zabili su za 4:0 pa je Zadar od samog početka morao dostizati zaostatak. Thorne je s pet poena u dva navrata vraćao na minus jedan, kao i nešto kasnije Ramljak, ali ni u jednom trenutku gosti nisu poveli ni izjednačili. U strijelce su se vrlo brzo upisali svi domaći igrači iz prve petorke osim Rozića, a posebno su raspoloženi bili Žižić (10 u prvoj četvrtini) i Blassingame (dvije trice). Gosti su se u napadu mučili, a obraniti nisu mogli gotovo ništa. Cibona je (pre)velik broj koševa postigla iz brze tranzicije, bilo je tu dosta zakucavanja i polaganja, na što je Ante Nazor u najavi posebno upozoravao. Razlika je vrlo brzo otišla preko deset, a Travis (4), Ivanov i Krasić pobrinuli su se da koliko toliko smanje štetu pa je na prvom malom odmoru bilo 28:15. Početak druge dionice bio je pravi tricaški festival. U pet minuta iza linije 6,75 pogodili su Kus i Blassingame na jednoj, te Delaš i dvaput Travis na drugoj strani. S poludistance su zabili Vrbanc i Kus, a u 15. minuti je, pri rezultatu 36:26, Danijel Lutz pozvao time-out. Blassingame je povisio na +12, no tada Zadar napokon ulazi u utakmicu. Travis, Delaš (poludistanca i kontra) i Nurkić napravili su seriju 8-0 i u manje od dvije i pol minute natjerali Lutza na još jedan time-out, ovaj put kod samo četiri razlike, 38:34. Blassingame je, međutim, pogodio tešku tricu, da bi, nakon promašaja Travisa, Rozić završio još jednu kontru za +9, 43:34. To je omogućilo Ciboni da mirnije završi poluvrijeme. Strawberry i Žižić, uz nekoliko promašenih otvorenih šuteva Zadrana, doveli su do toga da se u svlačionice od pri rezultatu 47:37.
Cibona kontrolirala
Na otvaranju drugog poluvremena Ivanov i Kaštropil smanjili su na -6 (49:43), no sljedeća četiri puta kada je poentirala, Cibona je uknjižila po tri poena. Krenuo je Rozić tricom pa je Žižić zabio koš-faul iz skoka u napadu, nakon toga i tricu, a iza linije 6,75 pogodio je i Šarić. Zadar je izvana promašivao, a samo sa koševima centara (Kaštropil, Nurkić) nije mogao pratiti ritam protivnika. Zagrepčani su se opet odvojili na +14, 61:47 pa je Nazor u 26. minuti morao reagirati time-outom. S istom razlikom (65:51) se ušlo i u posljednjih deset minuta igre jer je s istekom treće dionice ispod koša lako poentirao Šarić. Zadrov problem ostao je isti i u četvrtoj četvrtini. Vanjski šut nije išao, a Cibona je i dalje mnogo lakše dolazila do koša. Blassingame je zabio u kontri pa Nicević dva polaganja. Goste su u tom razdoblju držali Travis (4) i Nurkić. Ipak, pet minuta prije kraja, Zadrani su uspjeli doći ispod deset razlike. Vrbanc, Ivanov i Krasić napravili su seriju 6-1 za 72:63. Delaš je imao tricu za mogućih -6, ali jednostavno nije išlo. Žižić je pogodio dva od četiri penala, Zadar promašio još nekoliko napada, a Strawberry i Kus tricama za 80:64 definitivno su odveli utakmicu u mirne vode.


 CIBONA – ZADAR 84:68


(28:15, 19:22, 18:14, 19:17)
ZAGREB – Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja: 5000. Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Sreten Radović (Dubrovnik) i Tomislav Vovk (Slavonski Brod).
CIBONA: Kus 13, Blassingame 20, Šarić 9, Marčinković, Mazalin, Rozić 5, Jagodić Kuridža, Strawberry 13, Nicević 4, Žižić 20, Arapović, Kovačević. Trener: Danijel Lutz.
ZADAR: Ivanov 6, Travis 21, Thorne 5, Kaštropil 6, Delaš 8, Ramljak 2, Brkić 2, Krasić 4, Nurkić 9, Morović, Vrbanc 5, Prostran. Trener: Ante Nazor.