Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjesto košarkaškog igrališta, na Ruševcu će se izgraditi trg

28.05.2017. 22:00
Umjesto košarkaškog igrališta, na Ruševcu će se izgraditi trg


Legendarno košarkaško igralište na Trgu Ruševac, izgrađeno prije 44 godine, točnije 1973., u “čast 30-obljetnice odlaska omladine Sukošana u NOB”, odlazi u povijest.
Umjesto košarkaškog igrališta, na Ruševcu će se izgraditi trg, a novo igralište za košarku izgradit će se izvan ograde Sportskog centra Sukošan, uz vanjsku ogradu Dječjeg vrtića Zlatna lučica, kaže načelnik Ante Martinac.
Otišlo i 88 Titovih borova
Odlaskom legendarnog košarkaškog igrališta na kojom su Sukošanci igrali protiv košarkaških klubova Zadar, Šibenik, Lokomotiva, Alkar i drugih samo je jedan u nizu sukošanskih simbola koji odlaze u ropotarnicu povijesti.
Naime, na mjestu nekadašnjih “88 Titovih borova”, od Ruševca do SC Sukošan, na kojem je bilo ostalo tek 15-ak, prije dvije godine posađene su palme i uređena moderna šetnica s parkiralištem.
Antifašistički spomenik uz Jadransku magistralu kojeg su Sukošanci podignuli u bivšoj državi na izmaku 1987. godine, srušen je tijekom Domovinskog rata, krajem 1992. godine. Srećom, nije srušen obližnji Omladinski dom koji je sveobuhvatnim renoviranjem preimenovan u Dom mladeži.
– Košarkaško igralište će se preseliti na novu lokaciju čim se izgradi novo asfaltno igralište kod SC Sukošan, do početka turističke sezone, kazao je Martinac.
Pritom ističe kako se igralište dislocira na zahtjev žitelja na Ruševcu kojima, kaže, radnim danima, svecima i nedjeljom pune 44 godine nije bilo lako živjeti u neposrednoj blizini košarkaškog igrališta.
Postojeće košarkaško igralište će se podignuti 20-ak centimetara, popločati, dok će u sredini trga biti fontana. Uokolo igrališta ostat će postojeće parkiralište, objašnjava sukošanski načelnik.
Dogradnja škole i vrtić
Pritom ističe kako će se u narednih 20-ak dana podignuti vanjska rasvjeta u zaseoku Makarska do potoka u Solinama, te vanjska rasvjeta na ulazu u Debeljak. Asfaltirat će se dio ulice u Novom naselju Debeljak, kao i ulice Sv. Martin, Smrike, Kosmatac i Dragan Krešan u Sukošanu.
– Ovog ljeta kad dođu naši Amerikanci znat ćemo sudbinu dogradnje osnovne škole za rad u jednoj smjeni. Naime, ako se uspijemo dogovoriti s vlasnicima zemljišta, postojeća škola će se dograditi prema sjeveru, a ako ne, na postojeću zgradu dogradit ćemo još jedan kat s pet učionica, najavljuje Martinac, dodajući kako je u tijeku izrada idejnog projekta i prikupljanje dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića kod škole.
– Gradit će se i vanjsko višenamjensko školsko igralište gdje će se dislocirati i skorašnje novo košarkaško igralište. Bit će to svojevrsni sportski centar, kaže Martinac.