Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjesto nekoliko stotina, u Biogradu tek 30-ak vespi

28.05.2017. 22:00
Umjesto nekoliko stotina, u Biogradu tek 30-ak vespi


Prvi Euro Vespa festival 2017. održan proteklog vikenda u Biogradu na Moru u organizaciji ovdašnjeg Vespa kluba Dalmatia umjesto da bude najveće ovogodišnje okupljalište ljubitelja vespi u regiji protekao u bojkotu krovne hrvatske udruge Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa klub Hrvatske što je rezultiralo malim odazivom vespaša.
“Ukoliko se ovaj susret održi, unaprijed se ispričavamo svim vespašima u Hrvatskoj i inozemstvu ako su propustili naše česte obavijesti da to nije naš susret”, piše u priopćenju na portal stranici VK Hrvatska.
Umjesto nekoliko stotina, od petka do nedjelje grad u srcu Dalmacije “okupiralo” je tek 30-ak vespi, devet vespi VK Dalmatia, četiri iz Istre, dvije vespe iz susjedne Slovenije, te 12 vespi iz Austrije, Njemačke i Italije.
– VK Hrvatske osim što je bojkotirao ovu manifestaciju ljubitelja vespi već je i vespašima iz Hrvatske i Europe preporučio da ne dolaze u Biograd, u jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Da nije istinito bilo bi smiješno, kazao je Mišo Jokić, glasnogovornik.
Nakon nadasve uspješnih Svjetskih dana vespe 2015. godine i pozitivnih reakcija vespa klubova iz cijele Europe biogradski VK Dalmatia, koji je osnovan protekle godine, želio je Biograd, kažu, potvrditi u najveće okupljalište ljubitelja vespi u regiji.
– Sve su to osobni interesi povezani s financijskom zaradom. Naime, nakon dobre zarade na Svjetskim danima vespe 2015. održanim ovdje u Biogradu, VK Hrvatske se ponaša centralistički, monopolistički, nije ga briga ni za klubove ni za vespaše. Nešto tu ne štima, tvrdi Bruno Weber, jedan od organizatora.
– Ovdje smo zbog ljubavi prema vespi, a ne nečijeg osobnog isticanja ili probitka i trudimo se to ne zaboraviti. Stoga se svi smatramo jednakima. Trebalo je postići kompromis s VK Hrvatska, međutim vidljivo je da se u tome nije uspjelo. Šteta, bit će bolje dogodine, naglasio je Branimir Strpić, predsjednik VK Dalmatia.
Vespaši su prvog dana imali izlet na vidikovac Kamenjak iznad Vranskog jezera, dok su navečer održali izuzetno dobro posječenu zabavu na biogradskim Solinama, kod Pocco Locca.
– Ljubitelji vespe su oduševljeni Biogradom i okruženjem, ovo područje je Bogom dano za sjedište Europa vespa festivala, tvrdi Jokić.
Na subotnjem defileu od Biograda, Sv. Filipa i Jakova, Pakoštana do autokampa Crkvine na Vranskom jezeru gdje se spremila roštiljada i pečeni odojak, bilo je tek 13 vespi.
Potom je Ribarskoj luci u noći sa subote na nedjelju priređen audiovizualni spektakl.
– Riječ o slici koja se stvara upotrebom nitro sprejeva. Cijeli rad se prenosi na video zid tako da u stvaranju slike sudjeluje i publika, govori Andy Miketa.