FOTOGALERIJA: Kuharska, slastičarska i konobarska ruka vješta i eto ti - fešta!

Slika korisnika valentinam
Kod Gradske lože u sklopu Etno dana NMZ-a Zadar i HTUŠ-a Zadar
Sugrađanima i turistima ponudili smo tradicionalna jela - fažol s orzom, bekovačko varivo od jarog graha, leću s krumpirom i pancetom, te dalmatinski manestrun od povrća, korjenastog povrća, mahuna i domaćih krpica od tijesta. Ta su jela dio ovdašnje kuturne baštine i kulturnoga identiteta, ističe Josip Vrsaljko
Zvonko KUCELIN
Miris i izgled variva privlačio je i domaće i turiste

Nije bilo nikoga da podvikuje "navali narode!", ali to i nije bilo potrebno. Oko stolova kod Gradske lože na kojima su učenici iz zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole postavili lonce, kacijole, pijate i ostali pribor, učas se skupilo svijeta.

- A što nudite? - pitala je jedna šjora.

Djevojke i mladići iz prvih razreda, smjer kuhari, konobari i slastičari,  u svojim lijepim monturama, uz pratnju nastavnice Kristine Lončar  (slastičarstvo), Ivana Brdara (ugostiteljsko posluživanje) i Josipa Vrsaljka  (kuharstvo) imali su pune ruke posla. I to ne samo danas kad su jela rano  ujutro spremili i pred Gradskom ložom servirali.

- Pripreme su bitne, a mi smo pripreme obavili dan prije u školi. Namirnice nabavili, polako spremili za svako jelo i za svaku slasticu. Ima tu  posla - kaže Josip Vrsaljko.

Učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole već nekoliko godina sudjeluju u Etno danima koje je osmislio Etnološki odjel Narodnoga muzeja Zadar.

- Sugrađanima i turistima ponudili smo tradicionalna jela - fažol s orzom, bekovačko varivo od jarog graha, leću s krumpirom i pancetom, te  dalmatinski manestrun od povrća, korjenastog povrća, mahuna i domaćih krpica od tijesta. Ta su jela dio ovdašnje kuturne baštine i kulturnoga identiteta - ističe Vrsaljko.

- Pripremili smo svega za oko dvije i pol tisuće porcija, a za kuhana jela  bilo je oko 200 kilograma namirnica - otkriva Vrsaljko.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno