Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

FOTOGALERIJA: Kuharska, slastičarska i konobarska ruka vješta i eto ti – fešta!

29.05.2018. 16:00
FOTOGALERIJA: Kuharska,  slastičarska i  konobarska  ruka vješta i  eto ti – fešta!


Nije bilo nikoga da podvikuje "navali narode!", ali to i nije bilo potrebno. Oko stolova kod Gradske lože na kojima su učenici iz zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole postavili lonce, kacijole, pijate i ostali pribor, učas se skupilo svijeta.
– A što nudite? – pitala je jedna šjora.
Djevojke i mladići iz prvih razreda, smjer kuhari, konobari i slastičari,  u svojim lijepim monturama, uz pratnju nastavnice Kristine Lončar  (slastičarstvo), Ivana Brdara (ugostiteljsko posluživanje) i Josipa Vrsaljka  (kuharstvo) imali su pune ruke posla. I to ne samo danas kad su jela rano  ujutro spremili i pred Gradskom ložom servirali.
– Pripreme su bitne, a mi smo pripreme obavili dan prije u školi. Namirnice nabavili, polako spremili za svako jelo i za svaku slasticu. Ima tu  posla – kaže Josip Vrsaljko.
Učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole već nekoliko godina sudjeluju u Etno danima koje je osmislio Etnološki odjel Narodnoga muzeja Zadar.
– Sugrađanima i turistima ponudili smo tradicionalna jela – fažol s orzom, bekovačko varivo od jarog graha, leću s krumpirom i pancetom, te  dalmatinski manestrun od povrća, korjenastog povrća, mahuna i domaćih krpica od tijesta. Ta su jela dio ovdašnje kuturne baštine i kulturnoga identiteta – ističe Vrsaljko.
– Pripremili smo svega za oko dvije i pol tisuće porcija, a za kuhana jela  bilo je oko 200 kilograma namirnica – otkriva Vrsaljko.