Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad vidite osobu kojoj se trese ruka, pružite joj ruku!

29.05.2018. 12:19
Kad vidite  osobu kojoj se  trese ruka,  pružite joj  ruku!


Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije jučer je 2. Zadarskim đirom za MS obilježilo Svjetski dan multiple skleroze kako bi skrenulo pozornost javnosti na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju oboljeli od ove najčešće autoimune neurološke bolesti. Tako su članovi ovog Društva, ali i mnogi Zadrani koji su im se pridružili u šetnji od Foruma do Pozdrava suncu, i ovom prigodom ukazali na potrebu poboljšanja kvalitete života oboljelih, a posebno kada je riječ o zapošljavanju.
– Nezaposlenost je i dalje jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju naši članovi, jer poslodavci zaziru od zapošljavanja osobe s dijagnozom multiple skleroze, kaže Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, te ističe kako je diskriminirajući kriterij prisutan i kod dobivanja lijekova. Naime, nakon dijagnosticiranja ove bolesti, treba proteći čak godina dana da bi oboljeli mogao početi dobivati terapiju odnosno lijekove, što nije slučaj od drugim europskim zemljama.
Riječ je o skupim lijekovima koje, prema odredbama HZZO-a, oboljeli mogu dobivati tek godinu dana nakon postavljene dijagnoze, i to ako su imali dva liječena relapsa, što ih dovodi, upozoravaju u zadarskom Društvu oboljelih od multiple skleroze. Tako su hrvatski pacijenti u diskriminirajućem položaju u odnosu na pacijente s istom bolešću u drugim zemljama EU, gdje liječenje započinje već nakon par tjedana od dijagnoze, a u Hrvatskoj tek nakon godine dana, kada se bolest pogorša, što je apsurdno.
– Primjetno je da građani Zadra sve više prepoznaju važnost ovakvih manifestacija kojima se podiže svijest o multiploj sklerozi, te se ovakvim akcijama naši članovi ujedno povezuju s ostalim građanima, kaže Marija Juravić Vulić iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadar.
Županijski vijećnik Živog zida i član Društva Josip Plazibat dodaje kako je bit 2. Zadarskog đira za MS da građani hodaju s njima, a ne da samo prolaze pored njih.
– Upućujemo apel poduzetnicima da zapošljavaju osobe s multiplom sklerozom, ali nažalost čini se da su oboljeli i dalje za zdravstvo sposobni, za poduzetnike nesposobni, a za društvo neuračunljivi, kaže Plazibat i poručuje građanima da kad vide osobu kojoj se tresu ruke da joj pruže ruku.
Ovaj 2. Zadarski đir za MS, Društvo oboljelih od multiple skleroze organiziralo je zajedno sa zadarskom Udrugom Cinaz.
– Ovo je naša prva aktivnost s Društvom oboljelih od multiple skleroze, koju provodimo u sklopu našeg projekta Info centar za mlade Zadar i uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kaže Morana Rogić, predsjednica Udruge Cinaz, te dodaje kako se manifestacijom želi osvijestiti javnost, a posebno mlade, o ovoj bolesti.
Ovogodišnju manifestaciju 2. Zadarski đir za MS, ističu još organizatori, pomogli su i Grad Zadar i Zadarska županija, te Arheološki muzej koji im je dao struju za razglas, te Koncertni ured koji im je razglas posudio.
Navedimo još kako točan broj oboljelih od multiple skleroze na području Zadarske županije nije poznat, dok je trenutačni broj članova zadarskog Društva oboljelih od multiple skleroze 110. U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko šest tisuća osoba, pri čemu njih 2.107, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti.
Inače, Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze obilježava se o 27. svibnja 2009. godine, na inicijativu MSIF-a (Multiple Sclerosis International Federation) kako bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati.
Oboljeli od multiple skleroze imaju u Hrvatskoj svoj Nacionalni dan 26. rujna, datuma koji datira od 1979. godine, kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od MS-a i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske."