Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pustolovina od 350 kilometara kroz zadarsku regiju gledat će se u stotinjak zemalja

29.05.2018. 13:44
Pustolovina od 350 kilometara kroz zadarsku regiju gledat će se u  stotinjak zemalja


Najveća pustolovina ove godine, pustolovna utrka Adventure Race Croatia održat će se od 19. do 22. rujna na zadarskom području, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Falkensteiner Hotels & Residences resortu Punta Skala. Riječ je o utrci koja obuhvaća bicikliranje, kajakarenje, penjanje i navigaciju po izrazito teškim  terenima, traje tri dana i prolazi oko 350 kilometara. Ovogodišnja utrka  okupit će 30 timova od po četiri osobe iz cijelog svijeta, a prenosit će se  u više od 100 država na popularnim TV programima. Zanimljivo je i  da je ova demonstracijska utrka uvrštena u kalendar Adventure Racing  World Series (ARWS), a od četiri koje se održavaju u svijetu Adventure  Race Croatia jedina je u Europi.
Igor Dotorić, sportski direktor utrke ARC te dugogodišnji pustolovni  trkač bio je glavni sudac na utrci održanoj u Wyomingu te je tamo uspostavio kontakte i dogovorio da se utrka krene održavati i u Hrvatskoj.
– Ideja o ovoj utrci je već dugo u meni, ali vrlo je teško doći do velikih  timova i sponzora. Kao glavni sudac dobio sam priliku i ponudu sam  prihvatio odmah. Ostvarili smo dobre kontakte te sve dogovorili sa zadarskom regijom koja zaista ima puno toga za ponuditi. Sama staza je  tajna do starta. Imamo slatke muke jer je previše toga lijepoga što bi  željeli uvrstiti u utrku. Tu su Zrmanja i more s otocima, ali i Velebit koji  smo prošli uzduž i poprijeko i to ćemo iskoristiti maksimalno, kaže Dorotić.
Adventure Race Croatia snažno je podržala TZ Zadarske županije sa  šest lokalnih turističkih zajednica  među kojima su Zadar, Nin, Pag, Starigrad, Dugi otok i Pakoštane, a potporu je na konferenciji dali su direktori TZ Zadra, Nina i Starigrad Paklenice te Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije koja je istaknula da joj je iznimno drago što  će se utrka na ovom području održavati pet godina.
Putem video izjave novinarima se iz Australije obratio Craig Bycroft,  direktor ARWS-a ističući da mu je iznimno drago što će se ova utrka po  prvi put održati u Hrvatskoj.
– Rođen sam daleko od Europe i za mene Hrvatska nosi mističnu privlačnost povijesti, divnih voda, brdovitih krajolika i drevnih gradova.  ARC, hrvatska pustolovna utrka može biti vodeća u Europi i svakako  ima potencijala ugostiti svjetsko pustolovno prvenstvo, istaknuo je  Bycroft dodajući kako se veseli utrci u rujnu.
S obzirom da se natjecatelji kreću po raznim terenima i po raznim  vremenskim uvjetima potrebno je posebno izvježbano osiguranje, a o  tome će se pobrinuti najspremniji – HGSS. Jadran Kapović, dopročelnik  Komisije za informiranje i analitiku kazao je da HGSS već dugi niz godina surađuje s Hrvatskom turističkom zajednicom u smislu preventivnog djelovanja te da je dio preventive i briga o natjecateljima utrka.
Kapović je rekao i da je HGSS tu u slučaju potpore, ali i ako dođe do  nesreće kako bi pravovremeno i adekvatno reagirali te da će osim toga  izraditi i tipizirane karte za natjecatelje.