Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za poticanje zapošljavanja osigurano 2,6 milijardi kuna

29.05.2018. 19:28
Za poticanje zapošljavanja osigurano 2,6 milijardi kuna


Na zadarskom Narodnom trgu "kod sata" održano je javno predstavljanje kampanje "Zaposli se u Hrvatskoj" gdje su se nezaposleni, poslodavci i javnost mogli izravno obratiti savjetnicima za mjere i dobiti sve informacije na jednom mjestu.
U Hrvatskoj je trenutni broj nezaposlenih 147.847, od toga je u Zadarskoj županiji nezaposleno njih 4.906. 
– Cilj kampanje je informirati o mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i programa za poticanje zapošljavanja koji se sufinanciraju sredstvima Europskog socijalnog fonda, kazala je Sandra Vukić, v.d. predstojnice Područnog ureda Zadar.
Samo u ovoj godini za programe zapošljavanja će se izdvojiti 2,6 milijardi kuna što je do sada najveći iznos za poticanje zapošljavanja koje su osigurale vlade RH.
Za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja pod nazivom "Od mjere do karijere" izdvojeno je 1,6 milijardi kuna, a 900 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda osigurano je za provedbu specijaliziranih programa, poput programa "Zaželi" s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Općina Sv. Filip i Jakov je prva kojoj je odobren i financiran projekt "Zaželi" u iznosu od 920.000 kuna. Za ovaj program sve je veći interes i u igri je više lokalnih jedinica u našoj županiji.   
– Kroz sve aktivnosti i projekte koje provodimo možemo našim građanima pružiti mogućnost pronalaženja posla i ostanka u Hrvatskoj te razvoj njihovih osobnih i poslovnih kompetencija, a poslodavcima olakšati pronalazak tražene radne snage, ističe Vukić.
Državne potpore za samozapošljavanje iznose 55.000 kuna što je prigoda za brojne nezaposlene prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji su već isplanirali posao ili ga možda misle pokrenuti.
Novost je potpora za prvo zapošljavanje s naglaskom na privatni sektor koja je vrlo važna za mlade koji tek ulaze na tržište rada i kroz koju osiguravamo stabilan posao i  odgovarajuća primanja mladima uz sufinanciranje poslodavcima 50 posto iznosa njihovog osobnog dohotka bez gornjeg limita, navodi Vukić.
Od devet mjera aktivne politike zapošljavanja posebno se naglašava mjera stalni sezonac gdje poslodavac šest mjeseci plaća sve obveze, a Hrvatski zavod za zapošljavanje šest mjeseci s obvezom da djelatnik i iduće godine kod poslodavca radi šest mjeseci.
– Provodimo i mjeru za osposobljavanje, odnosno stjecanje znanja i vještina na radnom mjestu, mjeru za dodatno obrazovanje i prekvalifikaciju nezaposlenih za potrebe u turizmu, građevinarstvu, učenju stranih jezika i drugo, nabraja Vukić te dodaje:
– Na jesen se nastavlja program šestomjesečnog zapošljavanja djelatnika na javnim poslovima, zaključila je Sandra Vukić.