Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BIVŠI RADNICI CROATIA ZADAR LINEA Želimo znati kada će biti ročište, ukoliko ne dobijemo odgovor blokirat ćemo sud pa što bude!

29.05.2019. 13:51
BIVŠI RADNICI CROATIA ZADAR LINEA Želimo znati kada će biti ročište, ukoliko ne dobijemo odgovor blokirat ćemo  sud pa što bude!


Kako bi ubrzali rad pravosuđa 20-ak od ukupno 80-ak  bivših radnika nekoć vrlo moćne autoprijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line okupilo se danas ispred zadarskog Trgovačkog suda u mirnom  prosvjedu koji su organizirali uz podršku Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Teritorijalnog Ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar (SSSH).
– Ovo je uz šibensku Reviju najdugotrajniji stečaj u Hrvatskoj. Bivši radnici već 19 godina čekaju svoje otpremnine, a neki od njih su na žalost  preminuli ne dočekavši isplatu novca koji im pripada. Stečaj nad tvrtkom otvoren je 5. prosinca 2000. godine, zaključen 25. veljače 2011. godine, ali se i dalje vode postupci u svezi vrlo vrijedne imovine – stečajne  mase. Bivši radnici traže ubrzanje i dovršenje sudskog postupka u svezi  isplate otpremnina koje su im priznate, barem tih 15 posto, kazao je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar dodajući kako do nedavno nisu postojali uvjeti za isplatu, no da oni od prosinca, kad je prodana nekretnina tvrtke u Benkovcu, postoje. 
– Grad Benkovac je u prosincu prošle godine uplatio 1.180,000 kuna na  ime kupoprodajnog ugovora za zemljište i zgradu Autobusnog kolodvora. Stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro priznao je radnicima njihova potraživanja, ali u ovih šest mjeseci sutkinja kojoj je dodijeljen taj  predmet nije zakazala ročište i omogućila sukladno zakonu radnicima  da dobiju svoj novac i da se taj postupak okonča, istaknuo je Uranija dodajući kako je ostala još jedna nekretnina iz stečajne mase – Autobusni  kolodvor u Obrovcu, za koju se još uvijek vodi sudski spor te postoji nada  da se i nakon te prodaje osigura novac za dio radničkih potraživanja. Poručio je kako radnici žele da se barem na ovaj dio, vezan uz prodaju benkovačkog kolodvora, stavi točka na "i". Podsjetio je i kako je današnji  prosvjed jedan u nizu, odnosno da su radnici i godinama unatrag već  prosvjedovali s istim ciljem, ali i da su se za pomoć pisanim putem  obraćali predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru, predsjedniku  Vlade sadašnjem i bivšem, ministru pravosuđa i drugim relevantnim  osobama i institucijama te da su od svih redom dobili podršku, ali do danas ne i svoj novac.
– Apeliramo da se završi ova stečajna trakavica i konačno okonča ovaj  postupak, poručio je Uranija, a Srđan Lukić, predstavnijk bivših radnika  istaknuo kako radnicima nije jasno zbog čega im sutkinja koja je zadužila taj predmet ne da novac.
– Mi nismo dužni nikome. Nekretnina se prodavala 19 godina i evo sad  je prodana. Bar ovo nas malo što je još živo da dočekamo to. Želimo znati kad će biti ročište, gdje smo i što smo. Ukoliko ne dobijemo odgovor  od sutkinje koja prima plaću iz državnog proračuna, od nas, a ne mi od  nje, ići ćemo prema ministru, a ako ni tada ne uspijemo, blokirat ćemo  sud pa što bude!, kazao je ogorčeni bivši djelatnik nekoć najpoznatije  autoprijevozničke tvrtke u Hrvatskoj. Također, rekao je i kako su garaže  koje su bile u vlasništvu Croatia Zadar Linea ukradene i poklonjene Čazmatransu zbog čega su radnici ostali bez ičega te je postavio pitanje da li i  sada, kada imaju novac, mora biti jednako.
– Mi pomalo umiremo, ljudi su u godinama, bolesni, nemaju za život, a  oni se s nama igraju, zaključio je Lukić. Njegov radni kolega koji je cijeli  svoj radni staž, više od 40 godina, odradio upravo u toj tvrtci, Nikola Maričić, postavio je pitanje koje to još tijelo u Hrvatskoj postoji da mu se  trebaju obratiti da bi dobili svoj novac.
– Ako je sve priznato, ako novac postoji na računu, a to je novac ovih  radnika, a ne iz Europske unije pa da će se vidjeti što s njim i kako, zašto  nam ga ne daju?! Nemam odgovora nego da je to sve korumpirano, da je  to jedan klan vodećih i vladajućih struktura. Svi uvjeti za isplatu su ispunjeni i kome da se mi još obratimo. Šest mjeseci čekamo i ništa, a govorili su nam kako ćemo dobiti novac za Božić, dobru božićnicu. U početku se govorilo o puno većim iznosima, a sad je palo na 15 posto što znači  da svakome od nas umjesto 60-70 tisuća kuna pripada svega 10-15. Ali  neka nam barem to daju, poručio je Maričić.
Uranija je najavio daljnje sindikalne akcije ukoliko se uskoro ne udovolji zahtjevima bivših radnika.
U svezi navoda sindikalista i bivših radnika uputili smo upit Trgovačkom sudu u Zadru, no do zaključenja članka nismo dobili odgovor.