Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Branitelji traže otvaranje njihova odjela u zadarskoj bolnici

29.05.2019. 10:49
Branitelji traže  otvaranje  njihova odjela  u zadarskoj  bolnici


Ministarstvo branitelja ovih je dana najavilo otvaranje veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, no ne i u Zadru, iako se to najavljivalo više puta. I bivši ministar branitelja, Predrag Matić,  još 2014. godine isticao je potrebu otvaranja ovakvih centara, osobito  nakon prosvjeda ratnih invalida u Zagrebu.
S obzirom da je zadarsko područje bilo jedno od ratom najpogođenijih, veteranski centar trebao je biti otvoren i na području naše županije.  Međutim, do danas se po tom pitanju ništa nije napravilo. Veteranske  centre dobit će navedena četiri grada, a Zadar će očito morati još neko  vrijeme sačekati.
Županijska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata stoga je na zadnjem sastanku donijela odluku o otvaranju odjela za veterane u zadarskoj Općoj bolnici. Predsjednik Koordinacije i predsjednik  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ivica Mikulić, o tome  nam kaže:


Smrtnost branitelja
– Na sastanku Koordinacije donijeli smo odluku kako ćemo tražiti otvaranje odjela za branitelje jer Zadar nema veteranski centar, niti će se,  kako vidimo prema najavama, uskoro otvarati. U stalnoj smo suradnji sa  zadarskim Uredom za branitelje i gospođom Amalijom Mišlov-Blagojević koja nam puno pomaže, pa ćemo poslati i dopis ministru branitelja i  ravnatelju zadarske bolnice da se da barem jedan odjel otvori za veterane, neki dio koji bi bio namijenjen samo njima, kako bi dobili što bolju  zdravstvenu skrb jer svi vidimo kolika je danas smrtnost branitelja, kaže  Mikulić.
Na pitanje jesu li već dobili barem kakve naznake da će dobiti svoj odjel, pojašnjava da se službeno još nikome nisu obratili, bilo je tek sporadičnih razgovora o tome, ali su odlučili poslati dopise svim nadležnim  institucijama.
– Nadam se da će biti u mogućnosti jedan dio bolnice odvojiti za branitelje. Što se tiče otvaranja veteranskih centara, nisam razočaran što ga  zasad neće biti i u Zadru jer se nadamo zasebnom dijelu za branitelje u  zadarskoj bolnici. To bi nam puno pomoglo da ne moramo na preglede i  liječenje putovati u druge gradove, poručuje čelnik županijske Koordinacije udruga.
Naime, sve je veći broj samoubojstava branitelja, ali i sve veća smrtnost uslijed teških oboljenja poput infarkta, karcinoma i moždanih udara.  Branitelji već godinama upozoravaju na ovaj alarmantni trend,  međutim, malo tko zna da je ratni liječnik, dr. Ivica Vlatković, još 1994.  godine upozoravao na PTSP i nesagledive posljedice koje će ta bolest donijeti, te vlastima predlagao podizanje veteranskog doma. O svemu danas otvoreno kaže:
– Tih ratnih godina radio sam u vojnom stacionaru u Zadru u kojemu  smo dnevno primali na desetine teških ranjenika. Međutim, počelo se  događati nešto što mi je dalo znak za uzbunu kada su nam se neki branitelji pokušali baciti kroz prozor. Shvatio sam da imamo posla s posttraumatskim stresom i da moramo hitno reagirati. Obavijestio sam nadležne, međutim, nitko nije reagirao, kaže dr. Vlatković.
Ratni sanitet tadašnjeg Zapovjedništva sektora Zadar ostvario je izvrsne rezultate, čak i u svjetskim razmjerima, ali je problem s PTSP-em  potpuno ignoriran.


Nitko nije reagirao
– Postigli smo svjetske rezultate u zbrinjavanju ranjenika na način da  smo čak 98 posto njih zbrinuli u okviru tzv. zlatnog sata, a kakav je to bio  rezultat kazuje i podatak da je rezultate objavio i Sanitetski stožer na čelu  s dr. Hebrangom. No, usporedo s  tim vrhunskim rezultatima koje smo  postizali u sanitetu, sve se više događalo za nas tada čudnih slučajeva, a  to je da smo imali sve više pokušaja samoubojstva, pojašnjava dr. Vlatković, te prenosi kako je o tome odmah alarmirao nadležne.
– Kada sam uspio spasiti branitelja koji se pokušao ubiti skokom kroz  prozor, shvatio sam da moram brzo reagirati i poduzeti nešto u vezi  očitog problema o kojemu u sanitetu nismo znali ništa. Sjeo sam i napisao sam pismo Zapovjedništvu sektora, razgovarao sam i osobno s nekim ljudima poput  Željka Dilbera, i svima im rekao da moramo hitro reagirati. Naveo sam u tim dopisima kako u sanitetu moramo oformiti tim  stručnjaka koji će raditi s oboljelima od PTSP-a, jer će se za više godina  početi događati strašne stvari. One se, nažalost, danas događaju, ali ne  krivim nikoga. Zapovjedništvo tada očito nije shvatilo problem PTSP-a i  nisu nam dali stručnjake psihologe i psihijatre, a mi koji smo zbrinjavali  ranjenike nismo imali vremena niti kvalifikacije pomoći pssihotraumatiziranim braniteljima, kaže ovaj ratni liječnik, poručujući na kraju:
– Odgovorno danas tvrdim da bismo mnoge branitelje spasili od samoubojstva, pa i svega onoga što se  događalo na svojedobnom  prosvjedu pred Ministarstvom branitelja, samo da se reagiralo na vrijeme, zaključuje dr. Vlatković.