Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ISPRED MREŽE Trajni podsjetnik na čuvare gola i razvoj vratarske škole

29.05.2019. 10:44
ISPRED MREŽE Trajni podsjetnik na čuvare gola i razvoj vratarske škole


"Ispred mreže, priča o zadarskim vratarima", naziv je jučer promovirane knjige poznatoga zadarskog sportskog novinara i publicista Bernarda Paleke, kojom ovaj autor na dvije stotine bogato ilustriranih stranica donosi pregršt informacija, podataka i detalja o zadarskim nogometnim vratarima. Za sve ljubitelje nogometa – najmasovnije, najpopularnije i najljepše sportske igre na svijetu, autor ove publikacije pripremio je vrijedno štivo koje na zanimljiv, pregledan i u lokalnim razmjerima jedinstveni način čitatelju približava jedan neizostavan i važan segment nogometne igre – onaj vratarski.


Od Košute do Livakovića
Knjiga Bernarda Paleke nije golo nizanje činjenica i nabrajanje statističkih podataka o golmanima koji su obilježili zadarski i hrvatski nogomet, nego se sastoji od mnogih zasebno ispričanih priča. Svaka od tih priča o vratarskoj ulozi i mnogočemu povezanim s njom, kako Paleka navodi u uvodu knjige, govori i o pojedincima i o cijelom nizu zadarskih vratara, o nogometu kao takvom, njegovoj poziciji i razvoju u Zadru, o mnogim okolnostima u danom trenutku, o socijalnoj dimenziji, kao i o tome što je nogomet bio svakom pojedinom naraštaju Zadrana.
Kroz priče o zadarskim čuvarima gola može se paralelno pratiti i razvoj zadarske nogometne vratarske škole u čiji je nastanak i djelovanje, kako je kazao Paleka na predstavljanju knjige, uneseno tako mnogo energije, žara i strasti. Sadržajem ova knjiga povezala je mnoga desetljeća, sve od vremena prije Drugoga svjetskog rata i razdoblja u kojemu o zadarskom nogometu postoje tek skromna saznanja, pa sve do novijih dana i do zadarskih viceprvaka svijeta – Danijela Subašića i Dominika Livakovića.
U knjizi tako čitatelj može doznati razne zanimljive pojedinosti iz života mnogih zadarskih vratara – od Anđelka Košute, vratarske legende i svestranog sportaša koji se istaknuo i kao pilot sportskoga zrakoplovstva, Frane Maržića, najstarijeg živućeg zadarskog vratara koji je osim u nogometu bio i rukometni vratar – prvi u povijesti zadarskog rukometa, Josipa Gregova Mede, Ive Ruševa i Vjeke Pilića koji su branili pedesetih godina prošloga stoljeća, preko Josipa Bajla Bepa, Marina Belića i Alojzija Šuprahe koji je nakon što mu je ozljeda prekinula golmansku karijeru postao nogometni sudac, pa sve do novodobnih zadarskih vratara poput Marka Pinčića, sina utemeljitelja zadarske vratarske škole Jakova Pinčića, te Tomislava Rogića Tumbe, i dakako, po odličju najslavnijih među njima Subašića i Livakovića.


Dragocjena i autentična svjedočanstva
Promocija knjige Bernarda Paleke, koja je izišla u njegovoj vlastitoj nakladi uz potporu sponzora, prvenstveno Grada Zadra, okupila je jučer u Press dvorani ŠC-a Višnjik brojne sportske i nogometne djelatnike, ali i ostale zaljubljenike u sport, a osim autora, o knjizi su govorili suurednik Bernard Kotlar, ujedno likovni i grafički urednik, te recenzent knjige, novinar Dražen Žura.
Govoreći o suradnji sa svojim imenjakom, Bernard Kotlar je kazao kako se odmah oduševio Palekinom idejom o ovoj knjizi s tematikom koja na lokalnoj razini još nije obrađivana.
– Posebno sam se angažirao na prikupljanju fotografija starih arbanaških golmana, a ova druga po redu suradnja u kombinacija Bernard – Bernard predstavljala mi je poseban izazov, kazao je Kotlar koji je s Palekom već surađivao na fotomonografiji o Giuseppeu Pinu Giergie čiji su autori Paleka i Žura.
Dražen Žura izrazio je zadovoljstvo što su mnogi od "likova" iz knjige prisutni na promociji, te je naglasio bogato i višedesetljetno iskustvo autora koji je kao novinar osobno pratio što se događa na nogometnom terenu i u svlačionici.
– Trebalo je odraditi rudarski posao za ovakvu knjigu u kojoj su navedena brojna dragocjena i autentična svjedočanstva. Knjiga ne govore samo o tome kakvi su bili zadarski vratari kao igrači, već svjedoči i o njihovim ljudskim karakteristikama i kvalitetama, kazao je Žura.




"Zadarska dica" okidač za knjigu
Autor knjige Bernard Paleka otkrio je publici da je ideja za ovu knjigu u njemu dugo tinjala, no "okidač" je bila veličanstvena igra Hrvatske nogometne reprezentacije na lanjskome Svjetskom prevenstvu u Rusiji i njihova srebrna medalja kojoj je uvelike pridonio, kazao je Paleka, zadarski kvartet.
– Viceprvaci su u svom sastavu imali našu "zadarsku dicu", od kojih su polovica vratari, naglasio je Paleka, te posebno pozdravio prisutnoga Dominika Livakovića.
Autor knjige je, nadalje, istaknuo veliku važnost vratara koji su, iako neizostavan dio momčadi poput igrača na drugim pozicijama, ipak jedna druga dimenzija.
– Na teren se privremeno može izaći bez desnog beka, ali bez golmana ne može, rekao je Paleka i dodao da u knjizi nije bilo moguće spomenuti baš sve zadarske vratare kroz povijest, te se fokusirao uglavnom na one rođene u Zadru, uz poneke iznimke.
– Sa svima s kojima sam za knjigu razgovarao, kao i u svome profesionalnom djelovanju uvijek sam kod vratara mogao uočiti nevjerojatnu količinu strasti i entuzijazma, a bez toga se ne može biti uspješan vratar, kazao je Bernard Paleka, uz zahvalu svima koji su pomogli nastanku ove publikacije. Tako je u u radu na knjizi autoru pomogla i nekolicina sugovornika, pa je tako važno prisjećanje Miljenka Miletića i Vjeke Pilića, te braće Kreše i Ivana Džaje, dok je uvodni tekst u knjizi napisao dr. sc. Josip Miočić.
Posebnu zahvalnost Paleka je uputio umirovljenom novinaru, poznatom zadarskom kroničaru i publicistu Dragi Mariću koji je obavio razgovor s tri osobe u knjizi, a velika zahvala ide i obitelji legendarnog zadarskog vratara Anđelka Košute čija je obitelj autoru, kako je istaknuo, otvorili svoja vrata i srce.
Ova knjiga, za koju autor navodi da nema znanstvenih pretenzija, zasigurno će ostati vrijedan i trajni podsjetnik na zadarske nogometne čuvare mreže za sve današnje i naredne generacije poklonika najvažnije sporedne stvari na svijetu.