Kako pomladiti Vruljicu?

Slika korisnika mkvanja
Odrađena još jedna Gradionica
Rezultati radionice bit će male inspirativne intervencije, ali i podloge za razgovor s Gradom, oblikovanje idejnog projekta uređenja parka, katastar stabala, sanitarnu rezidbu i sl. akcije potrebne za integralno uređenje parka
Bojan BOGDANOVIĆ
Radovi će biti izloženi od 14. lipnja na KvartArtu kada će se otvoriti i javno glasovanje

Ovogodišnja Gradionica čija je tema park Vruljica - prostor susreta svih generacija održana je prošloga vikenda u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i udruge Eko-Zadar te je okupila 20-ak entuzijasta; arhitekata, ali i sudionika drugih struka, koji su promišljali o tome javnom prostoru te kako ga učiniti još boljim.

U petak je tako održan sastanak svih sudionika, žirija, moderatora, predavača i organizatora u parku. Krajobrazna arhitektica Ranka Perović-Bilić održala je uvodno predavanje o povijesti parka, njegovom trenutnom stanju i o suvremenim težnjama u krajobraznoj arhitekturi.

 - Bučni i neartikulirani rubovi uz prometnice, neartikuliran ulaz u park, problematična lokacija dječjeg igrališta uz veliku prometnicu, stihijska sadnja stabala i neodržavanje sjevernog dijela parka – guste borove degenerativne šume koja bi se trebala sanitarno pročistiti, istaknula je nedostatke i problematične dijelove parka koje bi trebalo urediti. S druge strane, ukazala je na vrlo vrijedan perivojni prostor - proplanak između pristupne prometnice prema restoranu Ankora i korita potoka s vrlo visokom vegetacijom.

Sociologinja Željka Tonković skrenula je pozornost na sociološke aspekte parkova, te je spomenula kako je velika vrijednost što se Vruljica nalazi u širem centru grada, na križanju putova i kako ima naglašeniji prolazni karakter nego karakter zadržavanja.

 Nives Kozulić, predsjednica ZDA, pojasnila je kako će rezultati radionice biti male inspirativne intervencije, ali i podloge za razgovor s Gradom, oblikovanje idejnog projekta uređenja parka, katastar stabala, sanitarnu rezidbu i sl. akcije potrebne za integralno uređenje parka.

U subotu su sudionici gradionice podijeljeni u tročlane ekipe počeli s stvaranjem idejnih rješenja problema. U timu VRULJOLINA su bili Ante Grbić, Ante Pirc i Ivana Kurta, u timu STUPbySTUP su Andrijana Krpeta, Inka Černić i Magdalena Jurišić, u timu PLAYSCAPE su Hana Paleka i Eleonora Popović, u timu VRULJOSJET su Roko Bajlo, Bartol Janković i Jadranka Vidović, te u timu PERIWAY Ivan Maurović, Željka Tonković i Lucia Kalogjera. Timovi se se znanjem i stručnošću međusobno nadopunjavali i pokrili područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, pedagodije i sociologije. Među njima su čak bili i učenici srednje škole, studenti i profesorice. Moderatori arhitekti Lucija Melada, Zvonimir Bušić i Ivan Kujundžić pažljivo su promatrali, zapažali i vodili timove od samog početka izvlačeći maksimum od svakog koncepta.

U nedjelju je bila prezentacija gotovih idejnih rješenja pred žirijem. Petar Kozina i Nera Nejašmić Kozina pozdravili sve u ime organizatora ZDA i zahvalili na trudu i marljivom i intenzivnom radu cijeli vikend.

Radovi će biti izloženi od 14. lipnja na KvartArtu kada će se otvoriti i javno glasovanje. Prezentacija radova s objavom pobjednika održat će se 19. lipnja u 19.30 sati u prostoru “dnevnog boravka” između knjižnice i budućeg Centra za mlade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno