Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na sanaciju klizišta i obalnog dijela vlasnici 50-ak kuća uz obalu u Posedarju čekaju već 15 mjeseci

29.05.2019. 19:53
Na sanaciju klizišta i obalnog dijela vlasnici 50-ak kuća uz obalu u Posedarju čekaju već 15 mjeseci


Kišni tjedan na zadarskom području uznemirio je 50-ak obitelji iz istočnog dijela Posedarja, točnije stanare Ulice braće Dežmalj i Nikole Gundića na predjelu Tunjarica, koje posljednjih 15 mjeseci svaka naoblaka podsjeća na scenarij od 17. ožujka 2018. godine, kad su oborinske vode pokrenule klizište, a bujica u more odnijela na tone zemlje, desetke stabala pa čak i jedno betonsko stubište. Osim straha za život, mnogi od njih pretrpjeli su tada i materijalnu štetu koju su potom sami sanirali, koliko je tko mogao.
Jedna od njih je i Mirjana Šimurina koja nam je poslala snimke kišnog jutra u Posedarju u ponedjeljak ujutro.
– Kiša koja je zahvatila podvelebitsko područje ponovo je ukazala na sporost institucija u rješavanju problema oborinskih voda i odrona na području Posedarja. Ispumpavali su se podrumi, a ugroženi mještani obilazili su domove i plažu u strahu i panici. Što se još treba dogoditi da se osiguraju dva milijuna kuna za početak radova? Pitanja se nameću nad glavama stanovnika, a na nebu iznad olovni oblaci, napisala je naša čitateljica u komentaru ukazujući na problem koji u tom mjestu imaju.
Na sanaciju klizišta i obalnog dijela vlasnici 50-ak kuća uz obalu čekaju već 15 mjeseci. Iako im je obećana pomoć iz resornog ministarstva, Hrvatskih voda i Zadarske županije jer Općina u svom proračunu nema sredstava za financiranje nužnih radova kojima bi se zaštitila imovina i životi ljudi, ona do danas nije stigla. Načelnik Općine Posedarje, Ivica Klanac, koji je danas sudjelovao na sastanku načelnika i gradonačelnika sa županom Božidarom Longinom u Zadarskoj županiji kazao nam je kako je predao dopis županu sa zamolbom da pomogne u rješavanju ovog gorućeg problema.
– Prije nekoliko dana uredili smo radni pojas, nasuli nekih 300-400 metara uz obalu prema tom dijelu gdje bi se trebali izvoditi građevinski radovi i stavili školjeru. Projektna dokumentacija je gotova i za drugu fazu radova, ali to su za naš proračun preveliki iznosi. Druga faza je u puno lošijem stanju i iziskuje veće zahvate koji bi nas koštali oko 13,6 milijuna kuna. Od Hrvatskih voda pozvani smo za potpisivanje ugovora vrijednog 1,3 milijuna kuna za prvi dio prve faze radova na sanaciji, koji bi trebali započeti u rujnu, nakon sezone. Problem je što bi Hrvatske vode radove sufinancirale s 900 tisuća kuna, dok bi 40 posto ukupnog iznosa, oko 600 tisuća, trebala osigurati Općina. Župana sam zamolio da nam pomognu barem s pola iznosa jer nam je uvijet za potpisivanje ugovora izjava da taj preostali iznos imamo, kaže Klanac dodajući kako su se za pomoć iz Općine obratili i ministarstvima zaštite okoliša, graditeljstva, mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja te da se nada kako će uspjeti sanirati barem prvi dio prve faze do kraja ove godine.
Načelnik se osvrnuo i na kišni tjedan, a posebice utorak i srijedu ujutro kad se u kratkom vremenu slilo podosta kiše.
– Sve što je teklo prema moru slilo se u te dvije kritične ulice gdje je bilo na mjestima i do 30-ak centimetara vode. Naravno da ta voda svaki put ispire zemlju i da ljudi koji žive na tom predjelu strahuju što će se dalje dogoditi. Srećom, kiša nije dugo padala, a da jeste, moglo je biti i većih problema. Nadam se da će uskoro zatopliti i da će nakon kiša krenuti sušni dani. I zbog radova koji bi trebali započeti na jesen dobro je da se zemlja što više isuši, govori načelnik Posedarja, a njegov sumještanin Ivan Klanac, inače nezavisni općinski vijećnik kazao je kako će na sastanku u Općini zakazanom za sutra načelniku predložiti da iznađu sredstva i saniraju betonsko stubište prema plaži koje se nakon kiša i ispiranja zemlje jedva još drži.
– To moramo hitno sanirati da izdrži do jeseni jer će inače pasti u more. a i postalo je opasno za korištenje, kaže vijećnik Klanac dodajući kako srećom ovaj put nije bilo većih materijalnih šteta iako su nekim mještanima poplavili podrumi i dvorišta, a oborinske vode se, kaže, nakupilo i ispred same općinske zgrade. I on napominje kako je sreća što kiša nije dugo padala, a kao dokaz da se radilo o velikoj količini vode naveo je i istjecanje iz upojnih bunara satima nakon prestanka kiše.
Podsjetimo, Posedarci s oborinskim vodama imaju problem još otkako je prije deset godina izgrađena autocesta ispod koje nisu ostavljeni prokopi za oborinske vode kakvi su postojali ispod stare prometnice, Jadranske magistrale. Vrijeme nije na njihovoj strani jer sa svakom novom kišom se ispire zemlja i potkapa stubišta, ogradne zidove i slično. Mnogi od njih sa zebnjom svakodnevno promatraju nebo te imaju spremne kufere s najnužnijim stvarima za slučaj najgoreg scenarija. No to, kažu, nije život već agonija.