Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Opasni pješački prijelaz mogao bi dobiti treptače

29.05.2019. 13:26
Opasni pješački  prijelaz mogao bi  dobiti treptače


Pješački prijelaz u Ulici dr. Franje Tuđmana, koji se nalazi u  blizini parka Vruljica, većina vozača uopće ne registrira zbog čega nije rijetkost da se automobili tome pješačkom prijelazu približavaju puno  većom brzinom od dopuštene.
Svakodnevno taj pješački prijelaz koristi mnoštvo djece i majki na putu do parka ili centra grada, kao i ostali građani, a koji su zbog nemarnih  vozača svakodnevno dovođeni u opasnost.
Upit o tome postoji li mogućnost postavljanja podne LED rasvjete ili  neke druge upozoravajuće signalizacije koja će vozačima „poručiti“ da  uspore, poslali smo Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu  okoliša Grada Zadra iz kojeg nam je stigao odgovor kako će se situacija  analizirati.
– Podna LED rasvjeta na pješačkim prijelazima pokazala se kao dobro  rješenje, ali ovdje je riječ o nedovoljno širokoj cesti za postavljanje takve  rasvjete. Signalizacija koja bi se eventualno mogla postaviti na spomenutom pješačkom prijelazu je „treptač“. Analizirat ćemo lokaciju jer,  nažalost, ovo nije izolirana situacija, odgovorio nam je pročelnik UO Robertino Dujela.
Naime, pored ovog pješačkog prijelaza, UO za komunalne djelatnosti i  zaštitu okoliša razmatra uvođenje dodatne signalizacije za upozorenje  vozačima na još nekoliko prometnica, a koje su se pokazale potencijalno  opasne zbog nedovoljno obzirnih vozača.
– Uz OŠ Stanovi (Ulica Rine Aras) i DJ vrtić Grigor Vitez učestalo obnavljamo horizontalnu signalizaciju, a po potrebi ju i naglašavamo postavljanjem dodatne vertikalne signalizacije. Uz te lokacije, nastavno na sugestije mjesnih odbora, policije, a i vlastitih spoznaja, kontinuirano  vršimo naglašavanje pješačkih prijelaza, ili isticanjem podloge ili postavljanjem treptača kao što je npr. u Ulici Domovinskog rata i Splitskoj ulici. Dobrim rješenjem, a s ciljem smanjenja brzine vozila, pokazali su se i  prometni stupići kao npr. Put Bokanjca, Domovinskog rata, Borka Šarlije  Kese, gdje su prometne nezgode, nakon njihovog postavljanja, počele bivati puno rjeđe, kazao nam je Dujela dodajući kako se ne ustručavaju  dodatno posegnuti za nepopularnom mjerom, a to je postavljanje uspornika tzv. „ležećih policajaca“.
– Ne smatramo ih najsretnijim rješenjem, ali njihovo postavljanje  opravdavamo u cilju zaštite najranjivije skupine sudionika u prometu, a  to su pješaci, posebice djeca, zaključio je Dujela.