Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Školsko igralište za demografsku obnovu i opstanak Bruške

29.05.2019. 08:50
Školsko igralište  za demografsku  obnovu i  opstanak Bruške


Veliki dan za malu Brušku smještenu u samom srcu  krševite Bukovice, asfaltirano je derutno školsko igralište Osnovne škole  Benkovac, Područna škola Bruška, koje je prvi puta asfaltirano prije čak  34 godine, davne 1985. Pod budnim okom Bruščana igralište su asfaltirale Ceste Zadarske županije.
– U proračunu Zadarske županije planirana su sredstva za izvođenje  građevinsko-obrtničkih radova na asfaltiranju školskog športskog igrališta u Područnoj školi Bruška u ukupnom iznosu od 108.834 kuna, kazala je Ivana Modrić, pomoćnica županijskog pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport.


S ciljem povećanja demografije
Rezultat je to obećanja Božidara Longina, zadarskog župana, koji je  prije pola godine sa svojim zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom  Mršićem te pročelnicima Ivanom Šimunićem i Bernardom Marunom,  u cilju povećanja demografije i podrške roditeljima s više djece posjetio  u Zadru obitelj s osmero djece, u Bibinjama mladu obitelj sa sedmero  djece i u Bruškoj posjetio obitelj Zrilić s devetero djece.
– Tijekom posjete u Bruškoj župan Longin je sa suradnicima obišao i  derutno školsko igralište te je pred učiteljicama dao čvrsto obećanje da  će do završetka ove školske godine riješiti, asfaltirati igralište. Obećanje  je održao, hvala mu u ime školske djece, učiteljica i svih mještana, zahvalio se Ante Zrilić, predsjednik MO Bruška.
Nakon asfaltiranja u znak zahvale za primjereno odrađeni posao  druženje cestara i mještana Bruške, postojbini starohrvatskog plemena  Poletčića, nastavilo se uz bogat stol, lešo jaretinu i pečenu janjetinu.
– Svečano otvaranje igrališta bit će u lipnju kad će malonogometnu  utakmicu odigrati mještani Bruške i ekipa Zadarske županije, najavio je  vidno ponosni Zrilić, inače djelatnik Cesta zadarske županije.


Škola s devet učenika
Prije Domovinskog rata u Bruškoj je živjelo oko 400 Bruščana, a danas u ovom kamenom moru Bukovice, nad kojem po obližnjim brdima  kormilare vjetrenjače vjetroelektrana, živi tek oko osamdesetak.
– U školu ide devet učenika, sedmero iz Bruške i dvoje iz Medviđe,  kazala je Paula Zrilić, asistentica u nastavi u ovdašnjoj školi.
Na obnovljena ognjišta za godišnjeg odmora, vikenda, blagdana,  fešte Velike Gospe i sv. Nikole vrate se raseljeni žitelji te se u Bruškoj  nakratko vrati prijeratna živost i stari duh ovog pitoresknog bukovačkog sela 13 kilometara sjeveroistočno od Benkovca.




Sunčana i vesela budućnost
– U selu je trenutno 22 djece, od toga devetero iz obitelji Zrilić. A kaže  jedna poslovica da su djeca budućnost, onda je naša budućnost  sunčana i vesela, s puno optimizma će Paula.
Ispod brda Kunovac prije rata bila je tu tvornica "Ponos", Dom kulture, trgovina, škola, a tada je došao Domovinski rat i Bruška je postala  sjedištem Centra za obuku pripadnika srpskih paravojnih specijalnih  jedinica "Alfe" zloglasnog Kapetana Dragana i brutalnih ubojstava nedužnih civila u zaseoku Donji Marinovići.
– Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa je projekt rekonstrukcije  školskog športskog igrališta došao kao Bogom dan. Štoviše, Grad Benkovac će uskoro ispod školskog parkirališta podignuti i dječje igralište,  krenulo je i nama, zaključio je Ante Zrilić.