Vlada RH i svi župani 12. lipnja u Zadru!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na kolegiju župana podnesena izvješća o lanjskom poslovanju ustanova te najavljeno:
Autor: 
Među ostalima, ravnatelj zadarskog Doma na Sfingi Marko Buljat, objasnio je kako će se trenutačnom rekonstrukcijom Doma dobiti 38 novih soba od čega će 16 biti jednokrevetnih te dodao i kako se radi na osnivanju Odjela za oboljele od Alzheimerove bolesti
Zvonko KUCELIN
Na današnjem Kolegiju župana Božidara Longina

Za sve one koji još možda nisu čuli, želim najaviti da će  se 12. lipnja održati sjednica Vlade RH sa svim županima u Zadru.  To će biti prava prilika da porazgovaramo i o svim problemima koje  nas muče, ali i da se pohvalimo svim dobrim projektima, ali i stvarima kao što je primjerice i činjenica da trenutačno kao Županija  imamo najveću brojku zaposlenih, rekao je na današnjem kolegiju  župan Božidar Longin.

Inače, na dnevnom redu našlo se 25 točaka koje su se uglavnom  odnosile na izvješća o radu i poslovanju županijskih ustanova i tvrtki tijekom prošle godine.

Zadarska Opća bolnica "u plusu" završila prošlu godinu

Pozitivno je poslovala zadarska Opća bolnica o čemu je izvijestio  ravnatelj Željko Čulina koji je rekao kako su se trudili racionalno  poslovati te da su čak i plaćanje obveza sveli na rok od 150 dana, a  godinu su završili s 966 tisuća kuna "plusa". Rekao je kako je bilo  potrebe za velikim ulaganjima kao što je useljenje u novu Poliklinku, saniranje kotlovnice, nabava nove opreme za Onkološki odjel te  je iznio i zastrašujući podatak kako - "imamo sve veći broj malignih  bolesnika". Najavio je i izgradnju dnevnih bolnica, a rok za njihov  završetak je 16 mjeseci.

Zoran Škrgatić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo otkrio je kako  se nakon dva propala natječaja za staru zgradu Poliklinike na Kolovarima, priprema i novi natječaj jer se u međuvremenu našao potencijalni investitor za kupnju zgrade. Što se pak, tiče Psihijatrijske  bolnice na otoku Ugljanu, Mladen Mavar je naglasio kako je u prva  četiri mjeseca ove godine ta zdravstvena ustanova napokon počela  poslovati pozitivno.

- Od 2012. godine neprestano imamo smanjenje mjesečnog limita koji sada iznosi oko 200 tisuća kuna. Lani smo završili i izgradnju  nove kuhinje koja je koštala 11,5 milujuna kuna i to je nakon 46 godina prvi novi objekt u sklopu bolnice. Uspjeli smo smanjiti rashode za preko 1,5 milijuna kuna - izvijestio je ravnatelj Mladen Mavar.

Smještaj u Dom na Sfingi čeka 3.400 ljudi

U svom izvješću za prošlu godinu ravnatelj zadarskog Doma za  starije i nemoćne u Zadru Marko Buljat, potvrdio je činjenicu kako  s datumom 31.12.2018. godine na smješaj u taj Dom, čeka 3.400  ljudi. U tijeku je rekonstrukcija Doma kako bi se povećao broj korisnika, pa će se tako dobiti 38 novih soba od čega će 16 biti jednokrevetnih. Dodao je i kako se radi na osnivanju Odjela za oboljele  od Alzheimerove bolesti gdje bi bilo smješteno od deset do 12 korisnika te zaljučio kako Dom funkcionira izuzetno dobro, bez većih  problema.

Medicinska škola seli u zgradu nekadašnjeg Đačkog doma

Najavljeno je i kako će se Medicinska škola Ante Kuzmanića, koja  se sada nalazi u nekadašnjoj vojarni, u skoroj budućnosti, preseliti  u tzv. Čazmu, zgradu nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma.  Ova je škola, kao novi Regionalni centar kompetentnosti, u mogućnosti prijaviti projekt i tako iskoristiti i do 23 milijuna kuna.

Kako je Zadarska županija vlasnik nekretnine, koju je prethodno  prenijela na sebe sa Srednjoškolskog đačkog doma, predloženom  odlukom Zadarska županija, dobiva pravo građenja u korist Medicinske škole Ante Kuzmanića bez naknade na rok od 40 godina.

Hladnjača od 4.000 tona

Među ostalima, izvještaj o radu u prošloj godini podnio je Vladimir Kovačević ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA koji je rekao kako su lani  prijavili sveukupno 51 projekt od čega tek sedam nije prihvaćeno. Višak prihoda od  poslovanja u prošloj godini,  uložili su u daljnji razvoj poslovanja. Izgradnjom Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, hladnjače zapremnine 4 tisuće tona i  sustava navodnjavanja u zaleđu, Zadarska županija će svojim stanovnicima omogućiti izvrsne preduvjete za uspješno bavljenje poljoprivredom.

- Ljudi su prepoznali mogućnost ruralnog i lokalnog razvoja. Osigurali smo 5,5 milijuna kuna u sljedeće tri godine za financiranje AGRRE i najavljujem gradnju hladnjače. Hladnjača s 4 tisuće tona, sa sortirnicom i pakirnicom. Ni ne trebam objašnjavati što će to značiti za ovaj kraj jer time zatvaramo čitav ciklus, znači od Poljoprivredno-edukacijskog centra koji će biti edukacijski s novim tehnologijama, kroz  navodnjavanje bez kojega nema poljoprivrede, do na kraju - skladištenja, pakiranja… Naši poljoprivrednici će konačno biti konkurentni. Vjerujem da će tek tad  AGRRA sa svojim stručnim timom pokazati pune kapacitete, zaključio je Kovačević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)