"Zadarske urbane praznine" u galeriji Zadart

Slika korisnika mkvanja
IZLOŽBA Studenata kolegija Vizualna kultura
U tematskom fokusu radova okupljenih izložbom su zadarske urbane praznine i "prijeteće geografije", krajolici koji istovremeno odbijaju (urbanistički), a privlače (antropološki)
Lucija Ostrogović
Galerija Zadart ugostit će u subotu izložbu pod naslovom Zadarske urbane praznine

Galerija Zadart ugostit će u subotu izložbu pod naslovom  Zadarske urbane praznine. Kako nas je obavijestio suradnik na kolegiju  Bojan Mucko, izložba okuplja presjek radova nastalih u sklopu kulturno-antropološkog kolegija. Autori izložbe su studenti kolegija Vizualna  kultura čiji je nositelj Senka Božić Vrbančić.

- Tijekom prethodnog semestra, polaznice kolegija poticani su da  odabranim fenomenima zadarske urbane svakodnevice pristupe neposredno, iz pješačke perspektive. Vizualno je, pritom, shvaćeno i kao  afektivni okidač daljnjeg istraživanja, indikator širih društvenih fenomena i kao sredstvo bilježenja zatečenog i viđenog okoliša priručnim  sredstvima, rekao je izvoditelj izložbe Bojan Mucko.

U tematskom fokusu radova okupljenih izložbom su zadarske urbane praznine i "prijeteće geografije", krajolici koji istovremeno odbijaju  (urbanistički), a privlače (antropološki): mikroklima lokve u dvorištu  TIZ-ovih zgrada, Hotel Iž, mračne ulice, devastirana kasarna. Svakoj od  tema, autori i autorice pristupaju iz različitih istraživačkih pozicija: dokufikcijske, performativne, detektivske, autorefleksivne itd.

- Istraživanjem polazišnih tema, pritom se, spontano, logikom terenskog rada, otvaraju i pitanja etike reprezentacije, rodnog pozicioniranja  u javnom prostoru i stambenih politika. Radovi se (formalno) baziraju  na kombinaciji teksta i vizualnog materijala – fotografija i crteža, rekao  je Mucko.

Izložba koja će biti otvorena u subotu u 19.00 je zamišljena kao kombinacija arhiva i zidnih novina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno