Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŽUPAN LONGIN, GRADONAČELNICI I NAČELNICI OPĆINA Priprema tema i projekata za dolazak premijera Plenkovića i članova Vlade RH

29.05.2019. 20:14
ŽUPAN LONGIN, GRADONAČELNICI I NAČELNICI OPĆINA Priprema tema i projekata za dolazak premijera Plenkovića i članova Vlade RH


Zadarski župan Božidar Longin okupio je na kolegiju gradonačelnike i načelnike gradova i općina Zadarske županije. Na dvosatnom radnom sastanku uoči turističke sezone, raspravljano je o nizu pitanja koja će biti postavljena premijeru Plenkoviću i vladi RH 12. lipnja, za njihova posjeta Zadru. Izmjene i dopune prostornog plana i aglomeracija usmjerena ka rješavanju infrastrukturnih potreba, napose kanalizacije, azil za pse, pitanje aplikacija na fondove, bile su neke od tema koje je u uvodu prezentirao župan Longin.
Načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija istaknuo je kako galopirajuća apartmanizacija izaziva problem infrastrukture tj. vode, struje i kanalizacije. Po Bugariji sve veći broj apartmana i jedinica u privatnom smještaju, za razliku od hotelskog smještaja, negativno utječe na razvoj turizma.
– Uz hotelski bi smještaj sezona bila duža, a prihodi veći. Općina sama ne može infrastrukturom pratiti taj razvoj pa nam je potrebno udruživanje i rješavanje ovih velikih projekata uz pomoć strukturnih fondova. Mi i općina Sukošan smo na dobrom putu da to riješimo, rekao je Bugarija.
Bugarija je primijetio da gosti Bibinja uče mještane recikliranju i odvajanju otpada. Zbog toga su pokrenute edukacije s iznajmljivačima apartmana kako bi se i oni naučili razvrstavanja otpada. Na drugu stranu skupa s policijom održavaju se zajedničke koordinacije i vijeća budući da je sigurnost, jedan od turističkih brendova županije.
Da je aglomeracija izuzetno važna i za sjeverni dio Zadarske županije potvrdio je saborski zastupnik Martin Baričević napominjući da infrastruktura ne prati razvoj, pa su potrebna velika udruživanja radi privlačenja fondova.
Načelnica Općine Gračac Nataša Turbić istaknula je primjer gubitka potpora ako indeksacija razvijenosti općina, prijeđe neki limit te postane “razvijenija” nego što je to zaista u stvarnosti.
Staro pitanje azila na Bokanjcu koji se nalazi u kontaktu poslovne zone Murvica, izazvala je ponovno nezadovoljstvo saborskog zastupnika i načelnika Općine Poličnik Davora Lončara. Lončar je ponovio negodovanje napominjući da je o tome trebalo ranije “…sjesti zajedno i naći neku primjerenu lokaciju!”. No, dobri poznavatelji situacije koja je odavno riješena, govore kako je Lončar ponovio svoje negodovanje radi svojih birača te da je azil, gotova stvar.