Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DRUGA FAZA Sve spremno za početak izgradnje 24 POS-ova stana u Sv. Filipu i Jakovu

29.05.2020. 15:19


Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poiticajne izgradnje (POS) s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima.
– Općina trenutno radi na ishođenju dozvole za projekt gradnje četiri zgrade s 24 POS-ova stana na predjelu Rabatin u Sv. Filipu i Jakovu, istočno od osnovne škole, kazala je Josipa Mrkić, zamjenica načelnika Općine Sv. Filip i Jakov, istaknuvši kako Općina plaća svu projektnu dokumentaciju za izgradnju POS-ovih stanova.
– Otkad su potpisani ugovori za početak radova Općina nije stala raditi na ovom projektu te će se jako brzo stvoriti preduvjeti za izgradnju, a u tijeku je projektna dokumentacija i rješavanje građevinskih dozvola za fazu tri, navodi Mrkić.
U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, kaže Mrkić, pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost.


Upola jeftinije od tržišnih stanova
– Kroz POS-ov program Rabatin u suradnji s ministarstvom Općina je osigurala potrebitu infrastrukturu, priključak na kanalizaciju, vodu i struju te će dolaženje do vlastita krova nad glavom biti više nego upola jeftinije od tržišnog, istaknula je Mrkić dodajući kako je izgradnja POS-ovih stanova jedan od koraka unutar demografske obnove.
– Ishođenje građevinske dozvole za izgradnju zgrada otprilike na sredini terena na Rabatinu, očekujemo na jesen nakon čega će se objaviti natječaj za izvođača radova na četiri zgrade s po šest stanova, ukupno 24 POS-ova stana, naglasila je Mrkić.
Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, a konačna lista broji 57 kandidata.
U vrijednosti od oko milijun eura ili 7,4 milijuna kuna na Rabatinu je za POS-ve stanove i 60 privatnih objekta završena prva faza ovog projekta.
– Riječ je o prvoj fazi koja se odnosi na infrastrukturne radove na kanalizaciji i vodovodu te formiranje dva kilometara bijelih puteva u vrijednosti preko sedam milijuna kuna, rekao je Zoran Pelicarić, općinski načelnik.


Obiteljske kuće Milat i Mrvičić
U tijeku je druga faza infrastrukturnih radova, kaže on, Elektra polaže podzemni kabel do Rabatina za električno napajanje objekata i javnu rasvjetu.
– Također ishodimo svu dokumentaciju za građevinske dozvole za nogostup, kolnik i oborinske vode na oko dva kilometara budućih cesta, sadašnjih puteva nasutih tucanikom. Širokopojasni internet koji je preduvjet te postavljanje asfalta, nogostupa, sustava oborinskih voda i rasvjete očekuje nas u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata kako ne bi ponovno kopali i stvarali dodatne troškove, navodi Pelicarić dodajući kako procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupne infrastrukture skupa s dvije trafostanice iznosi oko 20 milijuna kuna.
Pelicarić najavljuje kako će se preko puta na Rabatinu graditi i novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada, centar izvrsnosti i drugo.
Na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi 60 privatnih stambenih objekata, a na sustav odvodnje priključit će se i osnovna škola.
– Započela je gradnja prva tri od 60 objekata. Prve kuće na Rabatinu grade obitelji Milat i Mrvičić, kazao je Pelicarić.
 




Od 60 parcela 80 % domicilnih, 20 % fureštih


Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice, kaže Pelicarić.
Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov. Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.
– Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 90 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov. Hrvatskim šumama dužni smo isplatiti i iznos od jedan milijun kuna kao naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove, ističe Pelicarić dodajući kako se Općina obvezala izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu, završena je prva od tri faze.
 


Lista prvenstva


Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata po sljedećem bodovnom redoslijedu: Marin Valeri, Marko Milat, Ivan Mandić, Helena Pedisić, Tomislav Jukić, Ivan Baričić, Maja Begonja, Vedran Budanović, Tomislav Santini, Renata Balunović, Jasminka Fantina, Sandra Jura, Željko Barbaroša, Ante Jukić, Darko Mikas, Moreta Pikunić, Ante Morović, Mario Eškinja, Krešimir Radić, Mario Morović, Roko Polegubić, Jadranka Budanović, Kristian Morović, Roko Vodopija, Andrea Brzić, Ana Mitrović, Martina Brkljača, Marko Brzić, Marin Santini, Marko Morović, Roko Brzić, Ivan Pikunić, Stjepan Marko Batur, Luka Birkić, Matea Milat, Viktor Kaštelanac, Niko Batur, Domagoj Eškinja, Antonio Mikas, Anđela Šarić, Lucija Roje, Goran Jačan, Nado Bausović, Paško Baričić, Denis Baričić, Božidar Morović, Bosiljka Kadija Jukić, Ante Škara, Marcela Mandić, Mara Prtenjača, Tina Filipović, Martina Budan, Tomislava Sciolla, Morana Šangulin, Petra Ivana Punoš, Ivan Santini, Mirjana Jarnjak.