Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NAKON 10 GODINA Tehnički pregled podvožnjaka 22. lipnja, Plenković na svečanom otvaranju

29.05.2020. 15:43


Jedan od najvećih projekata u Zadarskoj županiji, gradnja podvožnjaka u Zračnoj luci Zemunik, privodi se kraju. U tijeku je zadnje »ušminkavanje« nakon čega slijedi tehnički pregled i – dolazak premijera Plenkovića na svečano otvaranje.
O dovršetku jednog od najvećih projekata u Zadarskoj županiji vijest o skorašnjem otvaranju potvrdili su nam u Županiji i u Općini Zemunik čiji stanovnici već čitavo desetljeće iščekuju dovršetak ovog projekta.
Naime, sporazum o gradnji podvožnjaka potpisao je još 2010. godine tadašnji ministar infrastrukture Božidar Kalmeta, a ugovor o gradnji 2017. godine kada je u Zemunik na potpisivanje došao i tadašnji državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić, te predstavnici investitora, Hrvatskih cesta, i izvođača radova, varaždinskog Colasa.
Čitavo desetljeće kasnije podvožnjak je konačno gotov te je već poznat i dan tehničkog pregleda, 22. lipnja, nakon čega će podvožnjak svečano biti pušten u promet. Kao dožupan, ali i bivši donačelnik Općine Zemunik, Šime Vicković dobro je upoznat s detaljima projekta koji će donijeti veliku korist mještama ravnokotarskog kraja i o kojemu nam kaže:


Kotare će približiti Zadru
– Dovršetkom izgradnje podvožnjaka i njegovim stavljanjem u funkciju Ravne kotare približit ćemo gradu Zadru na svega nekoliko kilometara, ali puno više u nekom drugom smislu. Naime, u svim tim gradovima i općinama koji su se okrenuli ruralnom turizmu podvožnjak znači jako puno jer će turisti sada brže doći do svojih odredišta. Znamo da je ta cesta oduvijek bila žila kucavica prema Ravnim kotarima, a odsad će se rasteretiti i pravac kojim se za Zadar ide prema Murvici, odnosno olakšat će se put svima koji dolaze iz Benkovca, a ne koriste brzu cestu, ističe dožupan Vicković.
O dovršetku projekta razgovarali smo i s načelnikom Zemunika, Ivicom Šarićem, koji nam je već više puta davao izjave o skorašenjem dovršetku investicije, odnosno kako je došlo do male odgode. Načelnik je danas iznimno sretan jer će do otvaranja podvožjaka doći u njegovu mandatu, što je zapravo kruna višegodišnjih napora za dovršetak ove investicije. Uoči razgora za naš list, načelnik je upravo obišao teren te o najnovijem stanju kaže:
– Gradnja je u samoj završnoj fazi i već bi kroz nekoliko dana trebala biti potpuno gotova, postavlja se asfalt, rasvjeta je već postavljena, a u tijeku je i farbanje. Očekujemo da ćemo ubrzo dobiti i uporabnu dozvolu, a tehnički pregled podvožnjaka najavljen je za 22. lipnja kada slijedi i svečano otvaranje. Mi smo spremni za to i jako se veselimo tom događaju na koji bi trebali doći visoki uzvanici iz Vlade, najavjuje načelnik.
Otvaranju se raduju i mještani Zemunika koji su bili izuzetno razočarani zatvaranjem ceste prema njihovu mjestu, podsjeća Šarić:


Razvoj turizma
– Jedva su ovo dočekali, no projekt je kasnio zbog nekih objektivnih i subjektivnih razloga. Ali nismo odustajali, bili smo uporni i konačno dočekali, kake se kaže, svjetlo na kraju tunela. Ovo za nas znači jako puno jer je riječ o cesti kojom se stoljećima putovalo do grada i koja osigurava kraći put iz Ravnih kotara i Bukovice te ostalih udaljenijih mjesta. Ono što nam je važno je činjenica da će ova cesta donijeti brži dolazak turista ne samo prema našoj općini, već i prema ostalima, čime zapravo omogućujemo brži razvoj turizma i trgovine, ali i promet nekretnina, pojašnjava načelnik dodajući još jedan dio izuzetno važan za razvoj njihove općine:
– Kada bi putnici koji pristižu u Zračnu luku Zadar dosad u Google tražilicu ukucali pojam najbliže destinacije Zračnoj luci, otvorilo bi im Sukošan. Odsad će pisati Zemunik, što je od ogromnog značaja za naš turizam jer će nam omogućiti veći broj dolazaka gostiju, zaključuje Šarić.
Naime, aktivnosti vezane za realizaciju ovog projekta započele su te 2010. temeljem prometne politike RH i zatvaranja poglavlja 14. u pregovorima s Europskom unijom kojima je preuzeta obveza realizacije zahvata dugog oko 450 metara. Kao njegov najznačajniji dio istaknut je potdvožnjak dug 103 metra koji će povezati građane Zemunika i Smilčića sa Zadrom, ali na taj način izbjeći i opasne situacije koje su se prethodno događale na pisti Zračne luke Zadar kada se preko nje trebalo prelaziti.