Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

29.05.2020. 19:23


U povodu Dana državnosti u petak su ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Zadarske županije, Grada Zadra, županijske Koordinacije udruga pristeklih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske, Policijske uprave zadarske i političkih stranaka.
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić se u povodu Dana državnosti oglasio priopćenjem podsjećajući kako je upravo taj grad trebao biti središte nacionalne proslave s prvim međunarodnim vojnim aeromitingom na zadarskoj rivi. Dodao je kako su okolnosti prouzročene epidemijom utjecale na otkazivanje te manifestacije, ali da žele ovaj povijesni datum u suvremenoj Hrvatskoj ipak simbolično obilježiti.
– Konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine bio je prvi korak na povratku hrvatske države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Naša domovina danas ravnopravno pripada zajednici suvremenih europskih država, a naš grad s ponosom slavi njezinu državnost sjećajući se sa zahvalnošću svih hrvatskih branitelja. Kako u aktualnom trenutku nije moguće organizirati manifestaciju koja nas okuplja u velikom broju, naš Pozdrav Suncu zasvijetlit će u bojama hrvatskog grba, naše će ulice biti urešene hrvatskim trobojnicama, najavio je gradonačelnik Dukić koji je pozvao građane da u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora istaknu zastave Republike Hrvatske na svojim domovima i dostojno proslave Dan državnosti Republike Hrvatske!