Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

OSTAJU LIKVIDNI Tržnica Zadar iz korona krize izašla bez financijskih problema

29.05.2020. 08:37


Tržnicu Zadar preuzeo je prije nepune tri godine direktor Tomislav Letinić, a zahvaljujući dobrom upravljanju, ova gradska tvrtka iz korona krize izišla je bez strašnih financijskih problema o kojima se ovih dana puno priča u kontekstu mjera pomoći gospodarstvu.
Naime, iako je glavna zadarska pijaca zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite bila zatvorena i bez ikakvih prihoda, tvrtka je danas likvidna te dalje nastavlja s uobičajenim financijskim poslovanjem i pripremom za sezonu. Naime, Letinić je u svojim redovitim obilascima tržnice uočio kako već ima i gostiju, te već pripremaju i bogatiju ponudu za sezonu.
Trenutno se čeka odluka Gradskog stožera civilne zaštite o uklanjanju mjera socijalne distance, prije svega zaštitnih folija na štandovima, te pravila o broju kupaca na pijaci, a koja prodavače već pomalo smetaju, priznaje Letinić, isključivo zbog činjenice da kupci u trgovačkim centrima nesmetano razgledavaju voće, čak ga i dodirujući.


Ostavljali za »crne dane«
Ove stroge mjere uskoro će biti ukinute, a što se tiče povoljne financijske situacije u Tržnici Zadar, evo po kojem ju je receptu njezin direktor sačuvao od gubitaka:
– Tržnica Zadar u ožujku, travnju i svibnju izgubila je 50 posto naših ukupnih prihoda, međutim, zadnjih smo godina radili na način da uvijek imamo financijsku rezervu za ovakve situacije, pa čak i ekstremne kakva je bila pandemija koronavirusa. To je razlog što nećemo imati nikakvih financijskih problema, naprotiv, ostajemo likvidni čak i dođe li do pojave drugog vala epidemije na jesen. Naravno, ukoliko bi se ovakve situacije češće ponavljale, vjerojatno bi nam to poremetilo financijsku situaciju, ali zasad jako dobro stojimo, ističe Letinić.
Takva je situacija i unatoč činjenici da im 50 posto ostvarenih prihoda još uvijek nije plaćeno jer njihovi korisnici u proteklom razdoblju nisu imali prihoda čekajući početak glavne sezone kako bi počeli plaćati obveze prema Tržnici.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da smo stabilni, da ćemo preživjeti ovaj prvi val te da do zime nećemo imati nikakvih financijskih problema. A na kraju godine vidjet ćemo kakva nam je konačna financijska situacija, što, naravno, ovisi i o tome hoće li u lipnju krenuti prodaja kako bi se svi naši trgovci mogli vratiti na pijacu, time i početi plaćati uobičajene obveze prema nama, pojašnjava Letinić.


Prodavače oslobodili dijela obveza
Naime, tvrtka je u vrijeme pandemije koronavirusa svoje prodavače oslobodila plaćanja dijela financijskih obveza, a riječ je o rezervacijama štandova. Pomogli su im i smanjenom naplatom ostalih usluga poput najma suncobrana, vaga i ostalog.
– Izišli smo im ususret i na način da one korisnike koji nisu uopće radili nismo niti zaduživali u vrijeme korona krize, sve kako bi lakše izišli iz ove situacije. Ovih dana tako očekujemo povratak u normalu, što znači da bi i prihodi došli na razinu barem približno prošlogodišnjima. Zbog mjera zaštite od virusa kapacitet štandova morali smo smanjiti za više od polovice, primjerice na Relji smo imali 45 štandova, a sada tek dvadesetak, i to tek u drugom valu popuštanja mjera. Dotad smo podulje vrijeme imali samo šest štandova. Jednako tako, na glavnoj pijaci na Poluotoku od ukupno 120 štandova sada radi tek njih 48. Same ove brojke govore da smo izgubili dio prihoda, ali zahvaljujući novčanim zalihama od dosadašnjeg poslovanja doista smo u dobroj financijskoj situaciji, zadovoljno otkriva direktor Tržnice Zadar.




Suradnja sa Stožerom
Sa Stožerom civilne zaštite Grada Zadra i dalje usuglašavaju popuštanje mjera na pijacama na Poluotoku i Relji, što bi vratilo u rad i ostale prodavače koji još uvijek ostaju kući.
– S njima smo našli zajednički jezik i jako dobro surađujemo, ponajprije pazeći na zaštitu naših prodavača i kupaca. Mjere zaštite još uvijek provodimo, međutim moram reći kako su se i kupci i prodavači dosta opustili. Ipak u njihovoj zaštiti moramo ustrajati i dokle god se mjere službeno ne ukinu, forsirat ćemo njihovo provođenje upozoravajući i trgovce i kupce. Svjesni smo toga da su se ljudi opustili jer na pijaci vidimo sve više kupaca, a pomalo i turista, no pravila moramo poštivati pa svakodnevno više puta provjeravamo jesu li pregrade na svojemu mjestu. Čuo sam da su ih neke pijace skinule, međutim, učinile su to na svoju ruku, no mi to nećemo učiniti. U koordinaciji smo sa Stožerom i njegovim načelnikom Antom Babićem želeći izbjeći svaku moguću grešku i radeći po zakonu. Moramo izdržati još ovo nekoliko dana do potpunog ukidanja mjera kada ćemo svi biti mirniji, poručuje na kraju Letinić.
 


Na pijaci pregrade, a u centrima nesmetano biranje voća i povrća!
S obzirom da mjere zaštite od virusa na zadarskoj pijaci još traju, direktora Tržnice Zadar pitali smo kako prodavači reagiraju na ovakve mjere, ponajprije zbog slobodne kupovine u trgovinama odjeće i obuće, ali i u trgovinama s namirnicama.
– Moram priznati da zadnjih desetak dana vodimo tihi rat s prodavačima, i to svakodnevno, jer trgovci skidaju folije prigovarajući nam da im te folije idu na živce jer vide da se većina trgovina ne pridržava mjera koliko ih se mi pridržavamo od samog početka pandemije. Doista, tu je bilo nelogičnosti jer se nama zabranjivao rad, a voće i povrće se po trgovačkim centrima prodavalo bez ikakvih pregrada. Svi znamo da kupci po tim centrima danas, a jednako je bilo i na vrhuncu korona krize, opipavaju voće i povrće i onda ga vraćaju natrag ukoliko im ne odgovara, što je, nažalost, postalo normalno. Stoga naše prodavače u tom dijelu i razumijem, kaže Letinić.