Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Palica kao mjera odvraćanja: Deset izbjeglica navodno ozlijeđeno na teritoriju Hrvatske

29.05.2020. 07:50


Pripadnici Policijske postaje Velika Kladuša danas su u ranim satima zaprimili telefonsku dojavu od strane osoblja službe za migrante IOM-a iz migrantskog kampa Miral, a ubrzo nakon toga i od  osoblja Doma zdravlja Velika Kladuša koji su prijavili da je veća grupa migranata zatražila pomoć za sanaciju ozljeda zadobivenih u masovnoj tučnjavi s nepoznatim osobama.
Prijava je zaprimljena telefonski, a izlaskom na mjesto događaja potvrđeni su zaprimljeni navodi. Kako je medijima rekao glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić, riječ je o 10 stranih državljana, Pakistanaca od kojih je njih šest zadobilo teške tjelesne povrede i četiri lakše tjelesne povrede.
Prema izjavama ozlijeđenih, od kojih niti jedan uza se nije imao bilo kakav identifikacijski dokument, ozljede su navodno zadobili na teritoriju Republike Hrvatske prilikom noćnog  pokušaja ilegalnog prelaska granice.
Kako su naveli, njih je u potpunom mraku presrela veća skupina ljudi odjevenih u crno, s „fantomkama“ na glavama te su ih pretukli palicama.
Budući da migranti ne poznaju teren, a sve se događalo noću, oni ne mogu sa sigurnošću potvrditi na kojem su području pokušali ući u Hrvatsku, odnosno gdje su pretučeni.
Nekoliko migranata s težim ozljedama glave prebačeni su u bihaćku bolnicu, ali im životi nisu ugroženi.
Od kada su Hrvatske šume prije nekoliko dana započele potpuno krčenje  šume i čišćenje  vegetacije i raslinja uz samu državnu granicu prema BiH, prekinuta je i najčešće korištena ilegalna migrantska ruta preko planine Plješivice nedalkeo od Korenice.
Na očišćenom šumskom potezu dugom gotovo kilometar sada na  tim čistinama hrvatska policija lako nadzire državnu granicu. Dojave s terena kazuju da su se pokušaji ilegalnog ulaska u Liku sada premjestili nešto sjevernije.
Od strane MUP-a još nema informacija ili potvrda o ovome incidentu. Pokaže li se informacija o ovoj tučnjavi točnom može se zaključiti kako je pojedinim graničnim policajcima dozlogrdila gotovo četverogodišnja igra „mačke i miša“ i nadmudrivanja s ilegalnim migrantima, pa su pri odvraćanju od ilegalnih upada na hrvatsko tlo upotrijebili drukčije „pedagoške“ mjere.