Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Postignut kompromis: Državni službenici i namještenici parafirali dodatak kolektivnom ugovoru

29.05.2020. 14:59


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i sindikati državnih službenika i namještenika potpisali su u petak dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru.
»Održali smo danas četvrti sastanak s predstavnicima sindikata državnih službenika i namještenika. Ono čemu smo se nadali, što smo i očekivali, postigli smo kompromis, jednak kao i sa javnim službama. S ovim zatvaramo poglavlje pregovora koje sada ostaje iza nas. U ponedjeljak očekujemo potpisivanje nakon odobrenja Vlade«, rekao je Aladrović nakon sastanka.
Ponovio je da je potpisan isti dodatak kao i sa javnim službama, gdje se odgađa povećanje plaće koje je bilo najavljeno za 1. lipnja te 1. listopada.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar kazao je kako su se odlučili za potpis jer smatraju da trebaju biti sudionici procesa kako bi ostvarili obveze i zadaće prema svojim članovima.
»Na taj način smo kontrolirali štetu. Nismo prepustili nekoj novoj Vladi nakon izbora da nas pozove i da nam uzme sve. Dali smo u ovom trenutku određenu žrtvu, suosjećamo sa svima, mi smo dio naroda i živimo s njime. Smatramo da je naša pozicija puno bolja«, istaknuo je Lončar.
Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković također je izjavila da su tijela sindikata odlučila prihvatiti ponudu Vlade.
Izrazila je nadu da će i dalje s Vladom pregovarati kao dobar socijalni partner.
»Da ćemo na jesen s novom Vladom sjesti za stol da definiramo koji su sve problemi u državnim službama, da se osvrnemo ne samo na male plaće, nego na sve uvjete rada, materijalna prava, da se status državnih službenika poboljša i da se ne dovodimo u situaciju da pregovaramo samo o suspenziji osnovice i božićnice, jer je problem u državnoj službi puno dublji«, kazala je Šušković.
Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić rekao je da se članstvo njegovog sindikata odlučilo na potpisivanje dodatka, što su i iznjeli pred Vladu te parafirali dodatak.