Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Ovo je prvi dan najvažnijeg dijela turističke sezone”

29.05.2021. 11:30


Pun zrakoplov predstavnika turističke branše iz Poljske sletio je jučer u Zračnu luku Zadar posebnim letom poljske nacionalne kompanije LOT kako bi u dva dana upoznali Zadar i okolicu te pronijeli glas natrag, nama značajnoj turističkoj naciji.
Naime, kako se moglo čuti jučer na konferenciji u Zračnoj luci, prošle godine je u Hrvatskoj ljetovalo 700.000 Poljaka i treća su nacija među onima koji nas posjećuju. Kako je rečeno, na zadarskom području ih je 2019. godine bilo oko 30.000, a ove godine se očekuje njih 60.000. Prema zadnjim provedenim istraživanjima, čak 79 posto Poljaka namjerava putovati u Hrvatsku u sljedećih 6 mjeseci.
Sve to, kao i suradnja LOT-a sa Zračnom lukom Zadar i ostalim dionicima u hrvatskom turizmu bili su i više nego dovoljni razlozi da se organizira dolazak i pripremi svečani doček za 180 poljskih predstavnika turističke branše i novinara.


Turistička povezanost dviju zemalja
Dočekali su ih ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta, Monika Udovičić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, čelni ljudi ovdašnjih turističkih zajednica Mihaela Kadija i Mario Paleka i drugi.
– Poljsko tržište nalazi se među top pet naših najvažnijih emitivnih tržišta, a boravak utjecajnih poljskih gostiju na području Zadarske županije dodatno će ojačati turističku povezanost naših dviju zemalja. LOT je u ovoj sezoni najavio osam aviolinija iz Poljske prema pet hrvatskih zračnih luka pa vjerujem kako u narednom periodu možemo očekivati vrlo dobre brojke iz Poljske, posebice u dalmatinskim županijama koje Poljaci tradicionalno preferiraju, istaknuo je Staničić, dodavši da je ovaj posjet, kao i suradnja Poljaka i Zadra, dokaz sinergije i funkcioniranja turističkog sustava.
Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta, istaknula je kako ovdje svi cijene suradnju koju imaju s LOT-om.
– Moram spomenuti 2020. godinu koja je bila iznimno teška godina za turistički sektor. Vi Poljaci ste bili uz nas. Hrvatska vam to neće zaboraviti. Spremni smo za nadolazeću turističku sezonu, pripremili smo protokole za cijeli sektor, za sve dionike u lancu putovanja, osigurali smo dovoljan broj punktova za testiranje. U ovom trenutku imamo preko 300 takvih punktova, a imat će i subvencioniranu cijenu testova, rekla je Udovičić, dodajući da je jučerašnji dan – dan kad započinje glavni dio hrvatske turističke sezone.


Pokazati da je pandemija pri kraju
– Nadamo se da ćemo ove godine imati 1,2 milijuna poljskih gostiju, kako bi došli možda i u 'top 2' naših tržišta, kazala je Udovičić.
Goste su pozdravili i domaćini, gradonačelnik Dukić i župan Longin, a prisutanima su se obratili i Poljaci: Rafał Milczarski, predsjednik uprave LOT-a, Michał Fijoł, član uprave te Paweł Niewiadomski, predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) i Poljske turističke komore.
– Mi koji smo doletjeli ovdje u Zadar, ovim posebnim letom želimo svima pokazati da je Hrvatska otvorena i da smatramo da je Hrvatska sigurna destinacija. Došli smo pokazati da je pandemija napokon pri kraju i da će se Poljaci vratiti u velikom broju, poručio je prvi čovjek LOT-a, Milczarski te dodao da će i osobno ovo ljeto s obitelji provesti u Hrvatskoj.




"Poljsko tržište nalazi se među top pet naših najvažnijih emitivnih tržišta, a boravak utjecajnih poljskih gostiju na području Zadarske županije dodatno će ojačati turističku povezanost naših dviju zemalja. LOT je u ovoj sezoni najavio osam aviolinija iz Poljske prema pet hrvatskih zračnih luka pa vjerujem kako u narednom periodu možemo očekivati vrlo dobre brojke iz Poljske, posebice u dalmatinskim županijama koje Poljaci tradicionalno preferiraju
Kristjan Staničić


»Mi koji smo doletjeli ovdje u Zadar, ovim posebnim letom želimo svima pokazati da je Hrvatska otvorena i da smatramo da je Hrvatska sigurna destinacija
Rafal Milczarski


UDVOSTRUČIT ĆE SE BROJ GOSTIJU IZ POLJSKE
Na zadarskom području je 2019. godine ljetovalo oko 30.000. Poljaka, a ove godine se očekuje njih 60.000


Izleti po čitavoj županiji
U realizaciji cjelokupnog posjeta i putovanja, koji uključuje obilazak Zadra, Paga, Vranskog jezera i Pakoštana, otoka Ugljana, Starigrada – Paklenice, Ravnih kotara, Biograda i Nina, sudjelovali su Turistička zajednica Zadarske županije, TZ Grada Zadra, Zračna luka Zadar i drugi turistički subjekti s područja Zadarske županije, zatim HTZ, kao i njeno predstavništvo u Poljskoj na čelu s direktoricom Agnieszkom Puszczewicz. Uz prirodne ljepote destinacija, sudionike se želi upoznati s tradicijom paške čipke i soli, eno-gastronomskom ponudom te brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima s područja Zadarske županije.