Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NEP smanjuje štete koje donose ovisnosti

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.06.2008. 22:00
NEP smanjuje štete koje donose ovisnosti


U prvih pet mjeseci u zadarskom Savjetovalištu ovisnicima je podijeljeno 6.227 igala, 5.542 šprice, 7.780 alkoholnih maramica i 62 paketića kondoma, kaže Bore Galac te dodaje kako je istovremeno vraćeno 3.908 šprica i 3.210 igala
Gradsko društvo Crvenog križa već deset godina provodi program “Needle Exchange Project”, odnosno zamjenu šprica i igala za ovisnike o teškim drogama čiji je glavni cilj smanjenje mogućnosti širenja bolesti AIDS-a i hepatitisa B i C putem populacije intravenskih ovisnika koji predstavljaju jednu od glavnih rizičnih skupina za širenje tih smrtonosnih bolesti. Program “Needle Exchange Project” svih ovih godina kontinuirano se provodi zahvaljujući Hrvatskom Crvenom križu, koji financira ovaj program, kao i zagrebačkoj tvrtki “Gajeta” d.o.o. koja u posljednje dvije godine sakuplja i obrađuje medicinski otpad što ga vraćaju zadarski ovisnici.
Besplatna testiranja
Za program “Needle Exchange Project”, popularno nazvan NEP, koji Gradsko društvo Crvenog križa provodi kontinuirano od prosinca 1998. godine u cilju smanjenja širenja zaraze virusima hepatitisa B i C kao i HIV-om među intravenoznim ovisnicima, ravnatelj Bore Galac kaže kako je tijekom godina zaživio među zadarskim ovisnicima, što potvrđuje i činjenica o velikom broju podijeljenih šprica i igala, kao i količini vraćenog medicinskog otpada.
– Program NEP se u Zadru provodi već deset godina. U početku medicinski pribor se dijelio tri puta tjedno, a od 2005. godine radimo svakodnevno i to od 8 do 16 sati, u Savjetovalištu u Ulici don Ive Prodana, kod crkve Sv. Šime. Uz to, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, u Savjetovalištu se dva puta tjedno, besplatno i anonimno provodi testiranje na hepatitis B i C te HIV, govori Bore Galac te pojašnjava kako se uz ovisničku populaciju, dakle korisnike program NEP, u Savjetovalištu mogu besplatno i anonimno testirati svi zainteresirani građani.
Realizirani rezultati, odnosno učestalost korištenja NEP programa svih ovih godina, kako ističe Bore Galac, ujedno i opravdavaju njegovo postojanje. Inače, pod medicinskim priborom, koji podrazumijeva NEP program, uz šprice i igle, spadaju i alkoholne maramice te kondomi, koji se svakodnevno dijele zadarskim ovisnicima.
– U prvih pet mjeseci ove godine u Savjetovalištu samo zabilježili 1.140 posjeta, od toga je bilo 20 novih korisnika. Inače, mjesečna brojka korisnika se kreće između 90 i 100.
U tom istom razdoblju podijelili smo 6.227 igala, 5.542 šprice, 7.780 alkoholnih maramica i 62 paketića kondoma, kaže ravnatelj Galac te nastavlja kako je istovremeno vraćeno 3.908 šprica i 3.210 igala.
Povećanje broja vraćenog pribora
Iz godine u godinu broj vraćenog medicinskog pribora, odnosno šprica i igala se povećava, što opravdava postojanje samog NEP programa, ali i daje razlog za zadovoljstvo jer to znači manje rabljenog ovisničkog pribora na ulicama, u parkovima, koji predstavlja veliku opasnost društvu.
Što se tiče prošlogodišnjih brojki, NEP program je koristilo 227 ovisnika o teškim drogama, koji su zadarsko Savjetovalište posjetili 3.567 puta. Tako je ovisnicima tijekom 2007. godine podijeljeno 14.477 šprica, 17.111 igala, 15.577 alkoholnih maramica i 298 paketića kondoma. Istodobno, ovisnici su vratili 6.501 špricu i 7.313 igala.
– Prije deset godina, kad smo krenuli s provođenjem NEP programa, ovisnici gotovo da i nisu vraćali šprice i igle, teško ih je bilo privoliti da iskorišteni materijal vrate, već su ga ostavljali po ulicama, parkovima, napuštenim kućama… Kako je rabljeni ovisnički pribor, zbog slučajnih uboda, a samim time i širenja bolesti, velika prijetnja društvu, ovisnicima smo na sve moguće načine pokušali približiti tu problematiku i upozoriti ih na širenje smrtonosnih virusa. Kako se ovisnici ne žele ostaviti droge, kroz NEP program, zajednički smanjujemo štetu koju odnosi ovisnost, govori Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, izražavajući nadu kako će se uzlazna putanja vraćanja ovisničkog pribora, koji sakuplja i obrađuje zagrebačka tvrtka “Galija”, nastaviti i kroz idućih šest mjeseci ove godine, kao i u budućnosti, jer i to je jedan vid kontroliranja ovisnosti.