Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vodičkoj klapi Bunari grand Prix pakoške “Školjke”

Autor: Velimir Brkić

28.06.2008. 22:00
Vodičkoj klapi Bunari grand Prix pakoške “Školjke”

Foto: Velimir BRKIĆ



Muška klapa Bunari iz Vodica prvi su pobjednici Festivala klapa Školjka održanog prošlog petka u Pakoštanima u konkurenciji 13 ženskih i muških klapa iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Za vrhunsku izvedbu a capella izvorne pjesme “Kraj mora se šetala curica” i autorske pjesme “Kad se odmota stara tunja”, stručni ocjenjivački sud u sastavu Ljubo Stipišić Delmata, Ivo Nižić i Rajmir Kraljević vodičkoj klapi Bunari dao je najviše ocjene i prvi grand Prix Školjka na prvom festivalu klapa na zadarskom području uopće, održanom pred gotovo 2.000 ushićenih gledatelja na pakoškom trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova.
Klape otjerale neveru
Pod pokroviteljstvom Zadarske županije Festival klapa Školjka organizirali su Općina Pakoštane i Turistička zajednica uz svesrdnu pomoć pakoške muške klape Pakoštane i, dakako, hvalevrijednih sponzora. Direktor festivala je pakoški načelnik Milivoj Kurtov, umjetnički direktor Bojan Pogrmilović, dok je scenograf akademski slikar Jakov Đinđić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala i staklene statue u obliku školjki koje su dodjeljivane klapama. Festival je biranim riječima otvorio zadarski župan Stipe Zrilić.
Velika nevera koja je u petak navečer zahvatila gotovo čitav Jadran umalo je pokvarila i ovu klapsku večer u Pakoštanima. No, jaku buru nakon vedrog i sparnog popodneva uspjele su svojim moćnim glasovima zaustaviti nastupi prvih 5-6 klapa. Organizacija je bila besprijekorna kao i gastronomski servis nakon festivala upriličen za sve natjecatelje, uzvanike, goste i medije.
U skladu s imenom festivala, pozornica na kojoj se odvijao središnji dio manifestacije bila je u obliku školjke, točnije “akustične školjke”, koja vizualno podsjeća na četvrtinu kugle, stvarajući odgovarajući ambijent za ovakvu vrstu glazbe, pa se imao osjećaj da se sluša klape “ispod volta”. Originalnost ideje može se mjeriti tek sa zadarskim Morskim orguljama. Međutim, nitko nije očekivao tako jaku buru pa ni glazbeni tehničari.
Čarolija klapske pjesme
– Zamislimo li zalazak sunca na obzorju, kamenu uvalu koja se sjaji usred crvenila neba i plavetnila s mirnog mora, pravom riječju bonace, brod i dim s obližnjih gradela, čini se da ništa ne može biti ljepše. No, kada se sa zvukom zrikavaca spoji i pjesma klape, onda tek nastupa čarolija, raj kakvog na svijetu nema. Treba li zapitati djevojku kojoj je klapa zapivala ispod ponistre, kako se osjećala? Odgovor znamo i sami… prepuna dojmova nakon održane prve natjecateljske večeri govorila je direktorica TZO Pakoštane Danijela Vulin.
Na najmlađem festivalu u Hrvatskoj izvan konkurencije nastupila je klapa Pakoštane i najstarija klapa u Hrvatskoj – “Filip Dević” iz Splita. Za zagrijavanje publike u uvodnom programu nastupile su neizostavne Pakoške mažoretkinje i vodička limena glazba. Na drugoj, revijalnoj večeri održanoj u subotu nastupila su eminentna imena klapske scene, klape Cambi, Grdelin i Tragos, ženske klape Cesarice i Dišpet te pobjednici prvog povijesnog natjecateljskog festivala, klapa Bunari.
_______________________
Nagrade i statue Školjka
Grand Prix Školjka: m.k. Bunari Vodice. Zlatna plaketa i statua Školjka: m.k. Cantus Sv. Filip i Jakov.
Srebrne plakete i statue “Školjka”: ž.k. Uzorita Sukošan, ž. k. Garofuli Bibinje, ž. k. Anima Maris Zadar, m.k. Biograd Biograd, m.k. Ardura Zadar.
Brončane plakete i statue Školjka: ž. k. Karmen Turanj, ž.k. Mela Turanj, ž. k. Burin Biograd, m. k. Petar Zoranić Zadar, ž. k. Kondura Zadar, m. k. Vir Vir.
______________________
Brojne smotre, prvi festival
Do sada je bilo dosta smotri klapa. Smotru je imalo gotovo svako mjesto, međutim u Pakoštanima su odlučili napraviti prvi festival. Žele stvoriti jaku manifestaciju ne samo na prostoru Pakoštana, već i šire kako bi se pozicionirali na prostoru Dalmacije, cijelog Jadrana, a danas-sutra i Hrvatske.
– Mali brod pun školjaka i dalmatinske pisme, prepun ljubavi i vjere, zaplovio je kako bi stasao u veliki jedrenjak koji se teško može potopiti. Pred našim hrvatskim, pakoškim brodom, odnosno jedrenjakom sigurna je budućnost i jedino što mu od srca možemo poželjeti neka nam plovi stotine i stotine godina, zaželio je pakoški načelnik Milivoj Kurtov.