Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iščupat ćemo maraške ne podigne li se cijena ploda

Autor:

28.06.2009. 22:00
Iščupat ćemo maraške ne podigne li se cijena ploda

Foto: Filip BRALA



Dok Maraskini proizvodi i sirupi u posljednjih nekoliko godina bilježe rast cijena i do 80 posto, otkupna cijena maraške pada i tridesetak posto. Još tvrde da je to korektna ponuda, ogorčeno će Škabrnjani
Zbog niske otkupne cijene autohtone višnje maraške,  pred pedesetak Škabrnjana u voćnjaku Zvonka Tadića traktorom je  demonstrativno isčupano jedno stablo. Mještani Škabrnje poručili su da ove godine neće biti branja ukoliko se ne postigne dogovor i tvrtka Maraska ponudi realnu cijenu, a povedeni primjerima Zvonka Tadića i Branka Škare, koji je još u subotu iščupao dio svojih stabala, neki će uništiti svoje voćnjake. Mnogi od tih voćnjaka zasađeni su nakon što su se mještani Škabrnje, za čije je stradanje čula cijela Hrvatska, vratili u svoje domove, ti voćnjaci su uzgajani s ljubavlju, tako da je  nakon čupanja stabla nekoliko mještana pustilo i suze. Potpisana je i peticija u kojoj su svojim imenima mještani potvrdili kako neće brati marašku za otkupnu cijenu od 4,15 kn. U apelu koji je Zvonko Tadić uputio medijima u ime Škabrnjana stoji kako je ogorčen odnosom tvrtke Maraska prema proizvođačima, odnosno njihovim kooperantima.
Razlika 600 tisuća kuna
– Uvukli su nas u kooperantski odnos, a sada se ponašaju ucjenjivački. Dok njihovi proizvodi i sirupi u posljednjih nekoliko godina bilježe rast cijena i do 80 posto, otkupna cijena maraške pada i tridesetak posto i još tvrde da je to korektna ponuda. Pokazuju nezainteresiranost i u trenucima kada se čupaju ova stabla, a bez njih neće biti brenda dalmatinska višnja maraška niti sirupa amarena i maraschina kojima se ponosi Maraska i svojata ih Zadarska županija. Pozivamo zbog toga sve mjerodavne ljude iz politike, a i druge proizvođače sokova iz Hrvatske da nam se jave kako bismo spriječili pojedine ljude iz Maraske da zatru ovaj autohtoni proizvod, a time u propast gurnu nas seljake koji desetljećima živimo od ovog proizvoda. Ukupna razlika između njihove ponude i one kojom bi seljaci bili zadovoljni je oko 600 tisuća kuna, stoji u apelu u kojemu se pitaju vrijedi li brend maraška toliko. Na kraju traže da im se da raditi ono što najbolje znaju, a to su maraške koje su najbolje na svijetu i vrijede barem pet kuna po kilogramu.
Svake godine cijena manja
Škabrnjani se pitaju zbog čega im je svake godine otkupna cijena sve manja, prije 5 godina cijena maraške bila je 5,50 kn po kilogramu, a tada je sve bilo jeftinije pa tako i gnojivo za biljke. Ovim potezom približno 180 proizvođača, koji zapravo žive od toga, ostaje bez novca. Prema sadašnjoj otkupnoj cijeni veliki dio uzgajivača bio bi u minusu, jer samo za branje radnicima plaćaju 1,5 kuna po kilogramu. Ukoliko se stanje ne promijeni i tvrtka Maraska ostane na cijeni od 4,15 kuna po kilogramu, mještani koji su ujedno i kooperanti, a neki imaju potpisane i ugovore o otkupu, tvrde da branja neće biti.
– Održat ćemo sastanak na kojem ćemo odrediti da ukoliko Maraska odredi da će povisiti otkupnu cijenu na pet kuna, do sedmog srpnja brat ćemo marašku, a nakon toga cijena raste na osam kuna, jer maraška kalira do 30 posto i mi smo na gubitku, dok je njima zbog suhe tvari tako bolje, rekao je Tadić, kojemu su još uvijek bile suzne oči nakon što je isčupana jedna od njegovih maraški.
Mještani tvrde kako ne vjeruju da će biti najavljivanog blokiranja cesta, jer oni ne žele ucjenjivati kao što ucjenjuju njih. Prvi je svoja stabla počupao Branko Škara, koji je najveći škabrnjanski uzgajivač. Rekao je kako je na ideju došao kada je direktor Maraske Montabela rekao da je to njihovo privatno vlasništvo.
– Gospodin Montabela nije bio tu kada je prije desetak godina Maraska nama davala sadnice, gnojiva i poticala nas raznim nagradama za naše proizvode. Imali smo jako dobar kooperantski odnos, dok vlasnik nije postao stranac, govori Škara dodajući da ukoliko se nastavi ovakav odnos, budućnosti originalnih Amarene i Maraschina nema, jer će ovi proizvodi biti zamijenjeni raznim praškovima koji se uvoze sa svih strana svijeta, a u njima nema autohtone maraške.
Bolje ih ne brati?!
Jedan od uzgajivača je i Vlade Brkić koji je zasadio 1.135 mladih stabala. Prema njegovim riječima svake godine je ulagao minimalno 25 tisuća kuna za voćnjak i kada je trebao vidjeti prve plodove svoga truda, otkupna cijena je pala na neisplativih 4,15 kuna po kilogramu te je rekao kako mu je bolje da plodove niti ne bere.
Prema nekim navodima Maraska ima zalihu suhe tvari za dvije godine proizvodnje svojih proizvoda, dok mještani tvrde da je to nemoguće, jer su oni jedini koji prodaju originalnu i autohtonu marašku. Mještani se još uvijek nadaju da će im pomoći županija te da će biti uplaćena razlika u cijeni. Neke od njih muči i to što su čuli kako će se koncentrat maraške zbog manje cijene prerade raditi u Prijedoru, a ne u Zagrebu kao do sada. Na kraju su poručili kako su sok od maraške do sada pili mnogi uglednici, kao papa Ivan Pavao II., a ovakvim odnosom originalni sok će nestati i rijetki će biti u prilici okusiti ga.