Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zorica: Nema dokaza da je heroin bio u Bajlovom automobilu

Autor: Suzana Bandić

28.06.2009. 22:00
Zorica: Nema dokaza da je heroin bio u Bajlovom automobilu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Optužnica Davora Bajla tereti za preprodaju heroina, a Vicu Copića i Sinišu Glavića za prodaju i posjedovanje zbog prodaje. Bajlo i Glavić se ne osjećaju krivima, dok je Copić priznao da je imao drogu


Zbog preprodaje heroina jučer je na Županijskom sudu u Zadru započelo suđenje Davoru Bajlu zvanom Krvavi (46) te Vici Copiću (33) i Siniši Glaviću (38) koje optužnica, osim za prodaju, tereti i za posjedovanje heroina zbog prodaje.
Bajlo i Glavić odmah su se na početku glavne rasprave izjasnili kako se ne osjećaju krivima za djelo koje im se optužnicom stavlja na teret, dok je Copić priznao krivnju za posjedovanje, ali kako je rekao, ne i za prodaju.
Trojica su na jučerašnju raspravu dovedena iz pritvora zadarskog istražnog zatvora u kojemu se nalaze od 8. veljače ove godine, kada su pod sumnjom na preprodaju heroina uhićeni i privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Milanu Pečini.
Bježali policiji i prosipali heroin
Prema navodima optužnice, Bajlo i Copić su dogovorili sastanak ispred jednog kafića u Ulici Nikole Jurišića zbog isporuke 450 grama heroina.
Kako stoji u optužnici, Bajlo je heroin zajedno s tablicama motocikla koji je mjesec dana ranije prodao Copiću, ostavio u prtljažniku svog “renaulta 4”. Na dogovoreno mjesto Copića je dovezao Glavić u svom “golfu” kojim su se nakon preuzimanja “robe” pokušali udaljiti, no taj su im naum osujetili zadarski policajci Odjela za narkotike.
U pokušaju bijega, stoji u optužnici, Glavić je vozilom krenuo naglo natrag, dok se Copić pokušavao riješiti heroina prosuvši ga kroz otvoreni prozor sa suvozačkog mjesta. No, prije negoli je dovršio svoj naum, policajci su ih uhitili. Pretresom je kod Copića pronađeno 24,6 grama heroina, a još 10,63 grama pronađeno je u unutrašnjosti automobila “usisavanjem”.
Prema riječima zastupnika optužbe Slobodana Denone, vrijednost opojne droge na narko tržištu iznosi oko 41 tisuću kuna. Međutim, upravo na tu količinu heroina koja je prikupljena iz unutrašnjosti vozila, požalio se Andrej Korljan, odvjetnik Vice Copića te je zatražio neposredno saslušanje sudskog vještaka kako bi on još jednom pojasnio na koji je način utvrđena spomenuta količina, a obzirom da je iz te mase trebalo izuzeti i nečistoće koje su s poda automobila zajedno s heroinom “usisane”.
Branimir Zorica, odvjetnik prvooptuženog Bajla za svog je klijenta zatražio ukidanje pritvora. U obrazloženju takvog zahtjeva Zorica je istaknuo kako više ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg je njegovom klijentu pritvor određen.
 – Moj je klijent prilikom davanja izjave istražnomn sucu naveo kako je bio kažnjavan, pa je po toj osnovi određen pritvor. Međutim, ja u spis prilažem potvrdu iz kaznene evidencije koja pokazuje suprotno. On prema njoj nije kažnjavan – naglasio je Zorica napomenuvši predsjedniku Sudskog vijeća Borisu Babiću kako među oduzetim predmetima, koji se u ovom postupku koriste kao dokazni materijal, ne postoji ništa za što bi se moglo pouzdano reći kako pripada njegovom klijentu.
Bajlo upao u “klopku”?
– Ništa od pronađenog nije njegovo niti postoji dokaz da je heroin bio u njegovom automobilu. Osim toga, moj klijent je vlasnik ribarskog obrta, a njegova supruga trgovačkog. On nije ovisnik, a on i supruga sasvim solidno zarađuju za život, pa stoga ne stoji ni navod da bi mogao ponoviti djelo kako bi se domogao novca za drogu – ustvrdio je Zorica. Napomenuo je kako je jedino što je policija pronašla u pretresu Bajlova doma veća količina novca, no pojasnio je kako je cijeli novac u stranoj valuti zapravo pripada njegovom puncu, predloživši ga ujedno i za svjedoka.
Podsjetimo, u vrijeme kad su trojica uhićena špekuliralo se kako je riječ o policijskoj klopci u koju je Copić zbog starih neriješenih dugova uvukao Bajla. Svemu tome pogodovala je i činjenica da je on prije desetak godina izdržavao kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog zloporabe opojnih droga.
Nakon kratke stanke, Sudsko je vijeće ipak odbilo taj zahtjev pozivajući se na odluku Vrhovnog suda kojom mu je takav zahtjev već odbijen prije dva mjeseca. Suđenje se nastavlja krajem rujna.