Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Luka otvara četrdeset novih radnih mjesta

Autor: Dragana Glavočić

28.06.2010. 22:00
Luka otvara četrdeset novih radnih mjesta

Foto: Adam VIDAS



U postojećim objektima bit će smješteni kiosci, trgovina Konzum, slastičarnica, cvjećarnica, kladionica, ugostiteljski objekt i kemijska čistionica. Ono što je najvažnije je da će se otvoriti novih četrdeset radnih mjesta, kazao je Jerolimov
Radovi na projektu proširenja trajektne luke Preko, koji su počeli potkraj 2008. godine polako, ali sigurno privode se kraju. Proširenje luke izvodilo se u tri faze. Dovršeno je proširenje postojećeg pristanišnog gata za 27 metara. Gat na kojem trenutačno pristaju trajekti koji prometuju na relaciji Zadar-Preko produžen je s prijašnjih 73, na 100 metara i može bez ikakvih problema primati najveće putničke trajekte koji postoje u hrvatskoj floti.
Na istočnoj strani pristaništa podignut je veliki lukobran, dug 100 metara, koji štititi brodove i trajekte od južnih vjetrova.
Što se, pak, tiče radova na operativnoj obali na istočnoj strani započelo je asfaltiranje parkirališta te su izgrađene poslovne zgrade. Prema riječima načelnika Općine Preko Ante Jerolimova, u idućih desetak dana okončat će se radovi na novoizgrađenim objektima te će biti useljivi.
– U tim objektima bit će smješteni kiosci, trgovina Konzum, slastičarnica, cvjećarnica, kladionica, ugostiteljski objekt i kemijska čistionica. Ono što je najvažnije je da će se otvoriti novih četrdeset radnih mjesta, kazao je Jerolimov.
Asfaltiran je dio operativne obale koji, trenutačno služi kao parkiralište. Otočanima i turistima bit će na raspolaganju oko 160 parkirnih mjesta koji će u sezoni, kako pretpostavlja Jerolimov, donekle zadovoljiti potrebe. Kad se radovi na produženju trajektne luke u potpunosti privedu kraju, ukupno će biti 280 parkirnih mjesta.
– Još nam preostaje postavljanje prometnih stupića i oznaka za zabranu parkiranja i prometovanja. Osim toga, izgradit će se rotor na cesti i prometne trake za kolodvor, navodi načelnik.
Iako se čini da su radovi na trajektnom pristaništu pri kraju, načelnik kaže da je završetak radova još uvijek daleko.
– Radovi će uskoro morati prestati zbog turističke sezone, ali već početkom rujna nastavljamo. Da smo potrebnu dokumentaciju dobili na vrijeme, radovi bi prije počeli i završili, dodaje Jerolimov.
Trajektna luka u Preku na Ugljanu jedna je od najprometnijih luka na Jadranu, kojom tijekom godine prođe oko dva milijuna putnika i nekoliko stotina tisuća vozila. Svake godine broj putnika i vozila sve je veći, što se osobito moglo vidjeti protekli produženi vikend kad je ukrcajna linija za trajekt sezala čak do državne ceste D110.