Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Među velikima i 20 Zadrana

Autor: Damir Maričić

28.06.2010. 22:00
Među velikima i 20 Zadrana


Udio Zadarske županije u hrvatskom većem gospodarstvu manji je od udjela ovog područja u stanovništvu, pa je jasno da smo prostor malog gospodarstva i obrta
Netom poslije izdanja 500 najvećih za koje se ove godine pobrinuo Večernji list i Fina Lider i Avidus grupa, izdali su 1.000 najvećih nastavljajući pregled gospodarskih subjekata u Hrvatskoj prema pokazateljima završnih računa za 2009. godinu. Opet nam je namjera pregledati položaj tvrtki iz Zadarske županije u ovom pregledu pa počinjemo s tim da je ovdašnjih 20 tvrtki ušlo u ovaj pregled.
To je opet pojednostavljeno rečeno udio od dva posto u 1.000 vodećih hrvatskih tvrtki prema kriteriju ukupnog prihoda, što je svakako ispod razine koju bi Zadarska županija trebala zauzimati u hrvatskim kretanjima.
Ova lista naspram nedavno predstavljenih 500 najvećih, osim šireg obuhvata, ima i razliku jer obuhvaća i banke, osiguravajuće kuće, odnosno financijske usluge uopće. Time je za Zadarsku županiju nastupila promjena jer je OTP banka sa sjedištem u Zadru povećala ovdašnji udjel, ali i pomjeranje zadarskih tvrtki za 20 pa i više mjesta niže.
Tankerska kao kapitalac
Konkretno Tankerska plovidba kao jedini ovdašnji gospodarski “kapitalac” je na 101. mjestu, dok je u pregledu bez financijskih institucija bila na 87. Njihove smo podatke prihoda i dobiti sa značajnim padom uslijed svjetske brodarske krize analizirali. Od novih pokazatelja valja kazati kako je Tankerskoj pripisano nešto snažnih atributa u pojedinačnim analizama, a jedan i krajnje neopravdano. Naime, Tankerska plovidba je prva hrvatska tvrtka u sektoru brodarstva prema prihodu. Valja kazati da to otkriva razmjere krize, jer je Atlantska plovidba godinu ranije imala veće prihode od Tankerske (ali su nju činili prihodi i od aviokompanije kao i hotelijerstva), dok je sada znatno ispod njih. Tankerska je plovidba i deveta tvrtka u zemlji po ukupnoj vrijednosti izvoza, a iznosio je 841 milijun ili gotovo sve što su uprihodovali. Tankerska je ovdje navedena i kao treća u zemlji s najvećim mogućim plaćama, odnosno prosječnom plaćom od 69 tisuća kuna?!
– Nismo tvrtka koja bi ulazila u javne polemike i demante, iako se ova greška ponavlja. Vi znate da su pomorci pod ugovorima te se ne iskazuju u zaposlenima. Do ovih grešaka dolazi redovito kada se uzme masa isplaćenih plaća i podijeli s brojem stalno zaposlenih kojih je u nas 150. A realno je da je to masa isplaćena na preko 1.000 osoba, koliko je zbroj stalno zaposlenih i angažiranih pomoraca, kazao nam je član uprave i financijski direktor Ivica Čičmir.
OTP i osam ostalih
OTP banka je na 105. mjestu u zemlji i na 9. mjestu među bankama u Hrvatskoj s 891,7 milijuna kuna prihoda. Iskazuje i gotovo 1.000 zaposlenih u zemlji (na bazi sati rada) i 111 milijuna kuna dobiti (iako smanjene od lani).
Aluflexpack je u ovom rangiranju 143. s nešto manje od 600 milijuna kuna prihoda, iskazom makar i male dobiti. Slijede Sonik, Bakmaz, Bure Commerce, Turisthotel, Nin Elektrocommerce i Adria koje smo nedavno spominjali u 500 najvećih s tim da je Adria sada u ovom pregledu na 535. mjestu.
Još 11 zadarskih tvrtki
Dakle, uz već istaknutu osmorku, odnosno s dodatkom OTP banke devetorku širenje pregleda do 1.000 najvećih tvrtki unijelo je u listu još 11 ovdašnjih tvrtki. Borik je na 571. mjestu sa 149 milijuna kuna prihoda koji je čak 58 posto veći nego godinu ranije. Iskazali su gubitak veći od 18 milijuna kuna. Tankerkomerc je 641. tvrtka sa 132,6 milijuna kuna prihoda, a tvrtka je iskazala veliku – dobit. Već smo se kod pregleda 500 najvećih zbog problema s isplatom plaća u Adriji, osvrnuli na činjenicu problema s likvidnošću i slično, koje ovakove računice ne iskazuju. Sve to još izrazitije vrijedi za Tankerkomerc s poznatim problemima oko isplate plaća, a što je naizgled u neskladu s ovakvim iskazima poslovanja. Sarađen iz Stankovaca je na 709. mjestu sa 120 milijuna kuna prohoda, padom od 20 posto, ali i lijepih osam milijuna kuna dobiti. Maraska je na 809. mjestu sa 106 milijuna kuna prihoda uz lijepih 18 posto porasta. što ipak nije dovelo do izlaska iz gubitaka koji su bili – 7,4 milijuna kuna. Intermod je 833. sa 103 milijuna kuna (pad od 20 posto) i dobiti nešto manjom od tri milijuna. Kali Tuna je 853. s 99 milijuna kuna prihoda, uz blagi rast i lijepih 14 milijuna kuna dobiti. Gortan Zadar je 867. s 98 milijuna kuna (pad 20 posto) i 1,2 milijuna kuna dobiti. Metalni Lijev TCG Benkovac je s 94 milijuna kuna uz pad prihoda od 41 posto na 895. mjestu i uz gubitak od dva milijuna kuna. Ilirije Biograd na 923. mjestu imala je prihod od 90 milijuna i dobit od gotovo 11 milijuna. Lignum je 937. s gotovo 90 milijuna kuna prihoda i dobiti od 7,2 unatoč padu prihoda od 36 posto, a odmah na sljedećem mjestu je Vodoinstalacija s 89 milijuna jednakim padom prihoda i dobiti od 6,2 milijuna.
To je sve od zadarskih tvrtki na listi.
Iz puno daljnih analiza sve što se može kazati o ovdašnjem gospodarstvu je da dijeli sudbinu zemlje s padom prihoda i još većim padom dobiti. Konačno, udio gotovo svih županija, odnosno njihovih gospodarstava u ovom pregledu jadan je kada u Hrvatskoj Zagreb čini preko 50 posto gospodarstva, a kada su veliki u pitanju taj je udio i snažniji.


 ZADRANI U PREGLEDU PO DJELATNOSTIMA


Među novima u 1.000 najvećih Zadarska županija dobila je Borik s lijepim rastom prihoda i, nažalost, značajnim gubicima. Među 50 najvećih prema brzini uspona nemamo nikoga, ali zato ih je više među 50 najvećih po padu poput TCG metalnog lijeva, sračunato sa svjetskom krizom autoindustrije, odnosno Vodoinstalacijom i Lignumom vezano uz našu krizu graditeljstva.
U pregledu najvećih u pojedinim djelatnostima ostajemo pri tome da je Tankerska plovidba jedina ovdašnja tvrtka koja vodi svoju djelatnost – brodarstvo u zemlji. U čitavom nizu djelatnosti ionako nemamo nikoga. OTP banka vrlo je dobra deveta u svojoj branši. U građevinarstvu je ovdašnji Gortan kao najveći na 80. mjestu u zemlji, a Vodoinstalacija na 88.
Hoteli i restorani, odnosno turizam i ugostiteljstvo osigurali su nam relativno dobru zastupljenost. Turisthotel je 11. tvrtka svoje branše u zemlji, dok je Borik prema prihodima 12., a Ilirija na 21. mjestu.
U proizvodnji hrane prvi ovdašnji subjekt je Adria, ali je tek na 36. mjestu u zemlji, a nama je upravo prehrambena industrija najjača od preživjele.
U djelatnosti – Metalni proizvodi zahvaljujući Aluflexpacku na drugom mjestu te TCG Metalnom lijevu na 23. mjestu stojimo naizgled i uspoređujući s drugim djelatnostima – dobro. Maraska je u proizvodnji pića 11. tvrtka u zemlji, a u segmentu poljoprivreda, lov i ribarstvo Kali Tuna na 18. mjestu. Najzastupljeniji smo kod trgovine, bilo u maloprodaji ili veleprodaji opet bez najvećih igrača.