Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Neupisano tristotinjak mališana

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.06.2010. 22:00
Neupisano tristotinjak mališana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tijekom jeseni otvorit će se i novi dječji vrtić u zgradi bivše vojarne na Višnjiku, koji će pripasti “Radosti”, a tamo će biti mjesta za stotinjak djece
Nakon što su se tijekom svibnja u zadarskim dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce” zaprimale prijave za upis u novu pedagošku 2010./2011. godinu, ovih dana poznati su i prvi službeni podaci prema kojima su svi vrtićki kapaciteti popunjeni.
Tako je u “Radosti”, koja ima osam područnih vrtića, svoj ostanak potvrdilo 681 dijete. Istovremeno je, kako pojašnjava Biserka Belić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost”, za upis pristiglo 612 prijava.
– Od 612 pristiglih prijava, sada ćemo upisati 298 djece. Iako će se konačni rezultati znati tek sredinom rujna, trenutačno ostaje neupisano 298 djece. No, stvarni broj neupisane djece je znantno manji jer “Radost” i “Sunce” imaju 190 dvostrukih prijava, govori Biserka Belić, dodajući da od 298 upisanih mališana, 164 ih je u jutarnjem, a 134 u predškolskom programu.
Nakon što se riješe situacije s prijavama koje su dvostruke, odnosno kad se roditelji odluče u koji će vrtić upisati djecu, u “Radosti” će u rujnu biti još slobodnih mjesta za upis mališana. Uz to, tijekom jeseni otvorit će se i novi dječjih vrtić u zgradi bivše vojarne na Višnjiku, koji će pripasti “Radosti”, a tamo će biti mjesta za stotinjak djece.
Što se tiče odgojno-obrazovne ustanove “Sunce” s osam područnih vrtića, za upis u novu pedagošku godinu, pristiglo je 437 prijava. Kako pojašnjava Ana Dunatov, ravnateljica “Sunca”, od ukupnog broja prijava 186 ih se odnosi na djecu vrtićke, a 147 na jasličke dobi. Za predškolski program stiglo je 76 prijava. Uvjete nije ispunjavalo 28 prijava.
– Za novu pedagošku godinu primili smo 437 prijava, a od toga upisali smo 219 djece, 85 vrtićke i 58 jasličke dobi. U predškolski program upisano je 76 djece. Neupisano ostaje 218 djece, no zbog dvostrukih prijava u “Suncu” i “Radosti”, tu brojku smo umanjili za 91. Po toj računici, 127 djece ostaje neupisano, kaže Ana Dunatov, dodajući da će početkom rujna, nakon što roditelji odaberu vrtić koji će polaziti njihovo dijete, ostati još praznih mjesta za upis zadarskih mališana.
Uz to, temljem Zakona o predškolskom odgoju, u rujnu će Grad Zadar povećati upisnu kvotu za 20 posto, što podrazumijeva dodatna mjesta u vrtiću za 40 do 50 djece. Zbog dodatnih povećanja upisnih kvota, usklađivanje zadarskih dječjih vrtića s novim pedagoškim standardima, koji podrazumijevaju smanjivanje djece po skupinama, pričekat će bolja vremena.


 NIŠTA OD TALIJANSKE VRTIĆKE SKUPINE


U Dječjem vrtiću “Sunce” za novu pedagošku godinu u planu je bilo oformljivanje talijanske vrtićke skupine. Unatoč velikim očekivanjima, za taj program ni ove godine nije pristiglo dovoljno prijava. Naime, stiglo je 13 prijava, no samo 3 su bile valjane.