Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi nazivi za gradske ulice

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.06.2010. 22:00
Novi nazivi za gradske ulice

Foto: Adam VIDAS



Ulica akcije Maslenica, Ulica 9. svibnja 1945. godine i Ulica Hrvoja Ćustića prijedlozi su za nove ulice
Na nadolazećem Gradskom vijeću Grada Zadra trebala bi se donijeti odluka o nova tri naziva gradskih ulica, od kojih će se jedna preimenovati, a dvije ulice su tek u izgradnji pa će im ovo biti prvo ime.
Naime, Odbor za utvrđivanje naziva ulica, trgova, područja i javnih poduzeća Grada Zadra na nedavno je održanom sastanku utvrdio kako se treba odrediti ime za dvije nove ulice koje su u izgradnji. Radi se o pristupnoj cesti trgovačkog centra Supernova i o spojnoj cesti od Ulica Miroslava Krleže do Obale kneza Trpimira.
Mjesni odbor Crvene kuće predložio je da se novoizgrađena pristupna cesta trgovačkog centra Supernova nazove Ulicom akcije Maslenica. Sam Odbor za utvrđivanje naziva ulica, trgova, područja i javnih poduzeća predložio je da se spojna cesta između Ulice Miroslava Krleže i Obale kneza Trpimira nazove Ulicom 9. svibnja 1945. godine, po datumu Dana pobjede nad fašizmom u Europi. Naime, Odbor smatra kako postoji potreba obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i da je prikladno da se jedna ulica nazove po tom danu.
Osim imenovanja ovih dviju ulica Odbor je donio odluku da se Stadionska ulica preimenuje u Ulicu Hrvoja Ćustića. Inicijativu za preimenovanjem Stadionske ulice u ulicu koja će nositi naziv tragično preminulog mladog nogometaša, koji je život izgubio igrajući nogomet na obližnjem stadionu, pokrenuli su Narodni list, Udruga Tornado i Klub Zagrepčanaca 2008. godine. Ako Gradsko vijeće prihvati ove prijedloge, jedna od užih i problematičnijih gradskih ulica dobila bi novo ime, a stanari će tada morati mijenjati svoje dokumente i prilagoditi ih novom nazivu ulice u kojoj žive.