Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Psi lutalice u Gračacu napadaju životinje!

Autor: Boris Kupčak

28.06.2010. 22:00
Psi lutalice u Gračacu napadaju životinje!


Veliki broj pasa lutalice i ove godine uzrokuje glavobolju mještanima Gračaca, a mnogi su i u strahu od obične šetnje ulicom. Naime, lutalice se kreću u velikim čoporima, već su napadali životinje o čemu svjedoče i prijave na policiji, a mnogi kažu kako je samo pitanje dana kada će nekoga napasti. Problem s psima lutalicama u Gračacu postoji već dugi niz godina, a mnogi od njih su bili ljubimci koji su dosadili vlasnicima te su ih ovi neodgovorno ostavili. U dopisu koji je policija poslala komunalnom redaru Milanu Rastoviću stoji kako su svakodnevnim radom na terenu zatekli veliki broj pasa lutalica koji se nekontrolirano kreću ulicama mjesta Gračac.
– Imamo i brojne pritužbe mještana i vlasnika ugostiteljskih objekata kako se pri kreću i ometaju iste ili čak izazivaju strah budući da se radi o velikom broju pasa lutalica, stoji u dopisu te se napominje kako budući da problem nije otklonjen psi lutalice su počinili štetu te su, između ostalog, 26. svibnja zaklali dva jareta u vlasništvu Joze Nikolića.
U samom centru mjesta zatekli smo čopor od desetak pasa koje je žeđ natjerala na traženje vode. Iako nisu bili agresivni, nije nam bilo svejedno vidjeti toliki broj pasa bez kontrole. Milan Rastović, komunalni redar, kazao nam je kako je upoznat sa stanjem, koje je katastrofalno te da u srijedu stiže veterinarska ekipa iz Gospića te će problem biti rješen.
– Vratio sam se s godišnjeg odmora i dočekao me dopis iz policije. Stanje s psima lutalicama je katastrofalno i sklopili smo ugovor s veterinarskom stanicom iz Gospića, kako bi problem bio riješen. Samo zbrinjavanje jednog od tih pasa je više od 1000 kuna, što je jako velik novac. Posljednji put kada je ekipa iz Gospića došla, psi kao da su znali i uspjeli su uhvatiti samo dva ili tri, kazao je Rastović dodajući kako se čuo i s lovozakupcima koji su mu kazali kako psi i njima uzrokuju velike probleme, ali zbog zakona ih ne smiju upucati.
Rješenje ovoga problema, prema Rastoviću, ne nazire se dok svi psi ne budu čipirani, jer većina njih je bila u nečijem vlasništvu.
– Nekoliko puta vidio sam vlasnike koji su svoje pse izbacivali iz automobila, što sam i prijavio. Jednom sam u blizini mjesta Malovan vidio njemačkog ovčara koji je stajao kraj ceste tri dana i čekao vlasnika da dođe po njega, kazao je Rastović.