Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Do sada ubrano dvije tisuće kilograma cvjetne soli

28.06.2011. 22:00
Do sada ubrano dvije tisuće  kilograma cvjetne soli


S prvom će se ovogodišnjom berbom završiti u idućih deset do 12 dana, a po procjeni solara trebalo bi se skupiti i deponirati 700 do 900 tona soli. Prije 15 dana počela je i berba cvjetne soli koja iz godine u godinu postaje njihov sve prepoznatljiviji brend


Nakon opsežnih priprema dvadesetak radnika  ninske Solane d.d. počelo je s  prikupljanjem prvih ovogodišnjih količina soli.
Toplo i suho lipanjsko vrijeme s visokim temperaturama ide na ruku solarima koji su  ovogodišnju berbu počeli skoro mjesec dana ranije od uobičajenog. Sve to obećava dobru godinu, naravno, ako ljeto  bude vruće i suho bez kiše.
Modernizacija Solane
Prvog dana sol se sakupljala  na dva morska bazena ukupne  površine od 4.000 metara četvornih prostora te je prikupljeno oko 100 tona visokokvalitetne, zdrave te ekološki  čiste morske soli. Ako se s  ovakvim tempom nastavi u  idućim danima te ako ne dođe  do nekih nepredviđenih vremenskih poremećaja, s prvom  će se ovogodišnjom žetvom završiti u idućih deset do 12 dana, u kojoj bi se po procjeni  solara trebalo sakupiti i na za  to pripremljen prostor ispred  skladišta deponirati 700 do  900 tona, što će biti u okviru  višegodišnjeg prosjeka.
Kako smo se za posjeta Solani i sami mogli uvjeriti, uvjeti  rada u znatnoj su mjeri  olakšani i modernizirani u odnosu na prijašnje godine. Naime, umjesto lopata i teškog  fizičkog rada, sol se sada na  bazenima skuplja specijaliziranim strojevima te se potom  umjesto nekadašnjom lokomotivom “rerom” do skladišta  odvozi također specijalnim vozilom po za njegovo kretanje  izgrađenim betonskim stazama. To nam je potvrdio i voditelj ninske Solane Ivan Brnjac, kazavši da se u modernizaciju proizvodnje i prerade  morske soli u zadnje vrijeme  uložilo dosta financijskih sredstava.
Brnjac nam je otkrio da su  prije ove klasične berbe prije  15 dana krenuli s prikupljanjem cvjetne soli koja iz godine u godinu postaje njihov  sve prepoznatljiviji brend ne  samo na domaćem već i na  inozemnom tržištu i to posebno na japanskom.
Do sada im je pošlo za rukom skupiti oko 2.000 kilograma. Cvjetna sol kristalizira  se na vrhu salamure i skuplja  se specijalnim mikronskim sitom i na sasvim drugačiji način  od prikupljanja obične soli.  Ona se prikuplja uglavnom rano i kasno uvečer kada nema vjetra. Potom se odlaže na posebna procjedna sita  gdje prirodnim putem gubi određenu  količinu vlage. Inače,  ninski solari sve više  predaju pozornosti  proizvodnji cvjetne  soli kojoj kilogram na  japanskom tržištu  trenutačno dostiže cijenu od 250 kuna.
Uskoro muzej  soli
Cvjetna sol obogaćena izdašnim količinama minerala,  magnezijem i kalcijem i uglavnom se koristi za osvježenje  ljudskog organizma i kod  opuštanja, kod stresa te je dobra za regulaciju probave.  Osim Japana uprava Solane  intenzivno pregovara i s uvoznicima iz zemalja Europske  unije i Amerike te vjeruju da  će uskoro zakoračiti i na ta  tržišta.
Da uprava ninske Solane  pored ulaganja i modernizaciju proizvodnje vodi računa i  o povijesti Solane koja je krenula s radom 1955. godine,  svjedoči to što će za petnaestak  dana otvoriti muzej soli.
– Radi se o projektu koji  realiziramo uz suglasnost Grada Nina i ninske gradske Turističke zajednice. On će biti  svojevrsno povijesno svjedočenje od postanka Solane  do današnjih dana. Posebno  mjesto među izloženim stvarima i rekvizitima te svim  proizvodima od soli pripast će  lopati, jer uz svu tehnologiju s  kojom trenutačno raspolažemo, ona je bila i ostala  nezamjenjiva, kaže Brnjac, dodajući da će muzej predstavljati posebnu atrakciju.
Od postanka ninske Solane  1955. godine po kroničarima je  ostala zabilježena 1993. godina, kada je pošlo za rukom  ninskim solarima tog sušnog,  vrućeg i dugog toplog ljeta prikupiti rekordnih 4.000 tona soli. Nadamo se da će se solarima  opet tako posrećiti.